به گزارش چی 24 به نقل از فرارو: سرانجام چشم اهالی پایتخت به هر دولیست نهایی «اصولگرایان» و «اصلاحطلبان» برای انتخابات شورای شهر روشن شد. در این میان البته نامهایی که قبلاً حدس زده می شد در فهرست «اصولگرایان» جا بگیرند زیاد بودند. فهرست «اصلاحطلبان»، اما بر خلاف حدس و گمانهایی که زده شده بود، با اسامی ناآشنایی مواجه شد که در همان ثانیههای اول انتشار، واکنشهای نه چندان مثبتی همراه داشت.
به گزارش ایران، اگرچه تأخیر طولانی مدت در بستن لیست، اعلان فراخوان و ایجاد سازو کار دستهبندی تخصصی نامزدها، نوید انتشار لیستی کاملاً متفاوت میداد. خیلیها حتی به این باور رسیده بودند که با این وسواس شدید، فهرست دوره پنجم اصلاحطلبان می تواند تمامی 21 صندلی شورا را کسب کند و به همین علت، رایزنیهای زیادی برای تصاحب هرشماره در این فهرست صورت گرفت که البته کارگر نیفتاد!
با این حال انتشار فهرست وعده داده شده در ساعتهای پایانی سهشنبه، چندان رضایت بخش نبود به طوری که انتشار فهرست هنوز سر از همه رسانههای رسمی در نیاورده، سر از توییتها و پستهای تلگرام در آورد تا مخاطبان را در برابر این سؤال قرار دهد که چرا با وجود تعداد بالای چهرههای متخصص، محبوب و شناخته شده در طیف اصلاحطلبان، فرصت نشستن بر هر صندلی به افرادی با تجربه و تخصصی کمتر داده شده است؟!
یکی از نقدهای وارده به فهرست اصلاحطلبان این است که آنها با تکیه بر تجربه آزموده انتخابات مجلس و پیروزی فهرست امید انتظار دارند در این دوره نیز فهرست ارائه شده آنها با اقبال مردمی مواجه شود. اما قیاس انتخابات مجلس با شورای شهر خطاست. دستکم در فهرست امید چندین چهره شناخته شده حضور داشتند که اعتماد عمومی را نسبت به فهرست تقویت میکردند؛ موضوعی که در فهرست شوراها مورد توجه قرار نگرفته و بر تخصص افراد تکیه زیادی شده است.
درست است شورا به افراد متخصص احتیاج دارد اما درعین حال چهرههایی باید به شورا راه یابند که تا حدودی از مسائل اداری و تقنینی این حوزه سر درآورند و بتوانند در حل مسائل پیچیده تهران کارآمد باشند.
لیست خدمت اصولگرایان
در آن سو، «اصولگرایان» اما با پیش دستی به سراغ چهرههایی رفتند که نامشان (مثبت یا منفی) حداقل چند صباحی بر سر زبانها چرخیده بود. اعضای فهرست خدمت در واقع با کمی جرح و تعدیل بیشتر در اختیار چهرههایی قرار گرفت که شورای فعلی از حضورشان بینصیب نمانده است.
«مهدی چمران»، «رضا تقی پور»، «اقبال شاکری»، «مجتبی شاکری»، «ابوالفضل قناعتی»، «ناصحی»، «دبیر»، «کاشانی»، «پیرهادی»، «مرتضی طلایی» و «الهه راستگو» در واقع بیش از 50 درصد فهرست اصولگرایان را از آن شوراییهای دوره چهارم کردند.
الهه راستگو البته در دوره قبل، با فهرست اصلاحطلبان به شورای شهر راه یافته بود و شاید هم در این دوره، با فهرست اصولگرایان به صحن «بهشت» وارد شود! دبیر، راستگو، طلایی و کاشانی هم پیش از این رد صلاحیت شده بودند که پس از رایزنیها، تأیید صلاحیت شدند.
امکان تغییر فهرست نهایی وجود ندارد
اگرچه فهرست اصلاحطلبان به عنوان یک فهرست نهایی از سوی شورای عالی اصلاحطلبان اعلام شده است، اما برخی گمانه زنیها از تغییر 30 درصدی این فهرست حکایت دارد. این شایعات البته به تأیید هیچ کدام از اعضای شورا نرسیده و همچنان در حد گمانه زنی باقیمانده است.
محمود صادقی، عضو شورای عالی اصلاحطلبان هم در این زمینه با بیان اینکه قرار نیست تغییراتی در فهرست نهایی داده شود، به «ایران» میگوید: امکان تغییر فهرست فقط در حدی است که یکی ازافراد نهایی شده، به هر دلیلی کنار برود، در اینصورت فرد بعدی که امتیاز بالاتری نسبت به دیگران کسب کرده، جایگزین میشود.
مثلاً در انتخاب اولیه ما معروف صمدی بود، اما از سوی هیأت نظارت متوجه رد صلاحیت ایشان شدیم و مرتضی الویری را جایگزین ایشان کردیم. البته این به معنای این نیست که هر فردی که رد صلاحیت شده، لزوماً در فهرست هم امتیاز بالایی کسب کرده باشد، چه بسا افرادی که تأیید میشدند، اما امتیاز کمتری هم داشتند.
وی درباره اینکه آیا از فهرست نهایی دفاع میکند یا نه هم اینطور توضیح میدهد: «بنده از التزام به ساختار و سازو کاری که برای تعیین اعضا ایجاد شده بود، همچنان دفاع میکنم و معتقدم اگر این سازوکار را پذیرفتهایم باید خروجی را هم بپذیریم وگرنه زیر سؤال بردن لیست، کاری اخلاقی و رفتاری مدنی نیست. البته این لیست، فهرست ایده آل من هم نیست و حتماً نقصهایی دارد. حتی بنده به افرادی رأی دادهام که رأی نیاوردهاند. اما من فقط یک رأی داشتم و باید به رأی سایر اعضا هم احترام گذاشت!
صادقی درباره چگونگی انتخاب اعضا میگوید: افراد متقاضی براساس شاخصهای تعیین شده، امتیازبندی و در 10 گروه تخصصی همچون محیط زیست دستهبندی شدند و در هر مرحله با رأیگیری در هیأت رئیسه به مرحله بالاتر آمدند و در نهایت در شورای عالی رأیگیری شد و 21 نفر انتخاب شدند. درحقیقت خروجی لیست، براساس امتیازبندی و رأیگیری بوده و در کنار آن سهمیه 50 درصدی جوانان و زنان و حتی یک سهمیه برای شهرری هم در نظر گرفته شده است.
وی درباره اینکه چرا با وجود چهرههای شناخته شده، افراد کمتر آشنا وارد فهرست شدهاند، هم میگوید: اتفاقاً چهرههای سرشناس زیادی در فهرست قرار گرفتهاند، اما نباید توقع داشت که همه چهرههای شناخته شده باشند. چراکه ما به چرخش نخبگان و متخصصان معتقدیم. مثلاً «ناهید خداکرمی»، دکترای بهداشت محیط دارد و رأی بالایی آورده است. یا «علی اعطا»، جزو جامعه مهندسین مشاور است.
خب این افراد هم تجربه و هم تخصص دارند و امتیاز بالا کسب کردهاند. باید بگویم که ما زمان زیادی را صرف دستههای تخصصی کردهایم و هر دسته دارای یک وزن شده تا توزان به لحاظ کمیسیونهای شورا و نیازهای شهرداری ایجاد شود. بنابراین ممکن است در یک دسته، چهرههای شاخص زیادی باشند، اما فقط یک نفر باید انتخاب شود.
مثلاً در دسته حقوق، نظر من بر 2 نفر بود. اول هم دو سهمیه قائل شدیم، اما در نهایت مجبور به انتخاب یک نفر شدیم که «ابراهیم امینی» انتخاب شد.ایشان هم خوشنام و هم با سابقه درخشان هستند و نماینده اصلاحطلبی هستند که هزینه داده اند! پس در مجموع کار خوبی انجام شده، اما فضاسازی هم صورت گرفته است.
وی ادامه میدهد: در عین حال اگر هر کدام از اعضای شورا و برخی اعضای هیأت رئیسه اختیار فردی و شخصی داشتند، ممکن بود این فهرست را نچینند، چراکه هر فرد، سلیقه خاص خود را دارد. خود من هم قائل به ورود افراد با محبوبیت اجتماعی بالاتر بودم، اما فقط یک رأی داشتم.
اصولگراها با 15 فهرست میآیند
حسن بیادی، نامزد انتخابات شورای شهر تهران گفت: فهرست شورای اصولگرایان از طرف جمنا (جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی) ارائه شده است، خیلی از گروههای اصولگرا این فهرست را قبول ندارند و بیش از ۱۵ گروه مشغول بستن فهرست جداگانه هستند.
دبیر کل جمعیت آبادگران ایران اسلامی در مصاحبه با خبرنگار عصر ایران گفت: ما یک فهرست تحت عنوان ائتلاف آبادگران ۹۶ را ارائه خواهیم داد که در حدود ۶۰ نفر فرم تقاضا را تکمیل کرده بودند و در حال حاضر هم ۲۱ نفر از بین آنها انتخاب شد.
پنجمین انتخابات شوراهای اسلامی روز جمعه 29 اردیبهشت ماه همزمان با دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در سراسر کشور برگزار میشود که در تهران نامزدها برای کسب 21 کرسی شورای شهر رقابت خواهند کرد.