به گزارش پایگاه اطلاعرسانی آثار حضرت آیتالله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم در دیدار با جمعی از اساتید و دانشپژوهان گروه علوم سیاسی اين مؤسسه، ضمن تأكيد بر اهميت مباحث علوم سياسي به عنوان يكي از جديترين مسائل كشور ما و همه جهان، اظهار داشت: براي تأييد اين مطلب توجه به اين نكته كافي است كه مهمترين مسأله در زمان غيبت براي مسلمانان توجه به ظهور كسي است که بتواند مديريت جهان را به خوبي عهدهدار بشود. البته چنین آرزویی نیاز به مقدمات و مراحلی دارد، تا شرایط جامعه به گونهای تغيير كند که امامت و رهبری الهی تحقق عینی یابد.
علامه مصباح یزدی در ادامه افزود: اما در اين ميان سؤالاتي از اين قبيل مطرح است كه این مقدمات چیست، آیا میتوان قوانین ارزشی ثابتی داشت که با عمل به آنها در همه زمانها سعادت مردم فراهم شود، یا بايد در هر دوران قوانيني متناسب با شرایط آن زمان وضع شود، كسي که باید این قوانین را اجرا کند، باید چه شرایطی داشته باشد، و چگونه ميتوان این شرایط را احراز كرد. البته پاسخ اين سؤالات براي شيعيان روشن است؛ اما بايد پاسخهاي علمي قانعكنندهاي براي اين سؤالات يافت كه مورد پذيرش غيرشيعيان و حتي غير مسلمانان نيز باشد. اين قبيل مسائل به مبانی سیاسي اسلام بر میگردد.
علامه مصباح با تأكيد بر جامعیت اسلام، اظهار داشت: همه این سؤالات پاسخ دارد و اگر ما نمیدانیم، به خاطر تنبلی و كمكاري ما است.
وی با اشاره به سخن حضرت امام(ره) که بخش اعظم فقه را مسائل اجتماعی و سیاسی تشکیل میدهد، در پاسخ به اين شبهه كه چرا در طول 1400 سال گذشته، مسائل اجتماعي و سياسي از سوي علماي اسلام مورد بحث و بررسي قرار نگرفته، گفت: جواب اجمالی این سؤال اين است که چون پيش از اين شرایط لازم برای عمل به این احکام فراهم نبوده، و در واقع علما و متدینین بر اساس تجربه عملی خود، از روي كار آمدن حکومتی بر مبنای دین ناامید بودند، پرداختن به جنبههاي نظري آن هم تدريجاً به فراموشی سپرده شده است.
آیتالله مصباح یزدی پیروزی انقلاب را از جمله نعمتهای بزرگ الهی برای مسلمانان، و حتی دنیا دانست و افزود: پیروزی اين انقلاب زمینه را برای بحث در باره این موضوعات فراهم کرد و پس از آن بود كه نیازهای فكری در اين زمينه پیدا شد که باید به آنها پاسخ داده شود. البته امام راحل(ره) قبل از پیروزی انقلاب، مسأله ولایت فقیه را مطرح، و تدریس کرده بودند و با اين كار خود جامعه را برای پذیرش فکری این مسأله آماده کرده بودند.
وی با اشاره به این که امروز بعد از گذشتن 40 سال از انقلاب اسلامی حداقل باید پاسخ مناسبي براي مهمترین این مسائل يافته باشیم، خاطر نشان کرد: این شرایط سبب شد تا ما به اين فکر بیافتیم که دانش سیاسی اسلام را احیا کنیم، تا در مرحله بعد مشخص شود كه چه میزان از آنها قابل اجرا است، و چه کسی میتواند مجری آنها باشد.
علامه مصباح يزدي با اشاره به وجود موانع آشکار و پنهان در مسیر تحقیق در باره این مسائل، اظهار داشت: طبیعتاً این انقلاب بسیاری از امیدهای شیاطین را ناامید میکند، و طبیعی است که شیاطین نیز بیشترین همت خود را برای جلوگیری از این حرکت به كار بگيرند. چرا که شیطان قسم خورده که همه مردم را گمراه کند، و از همين رو در صدد مقابله با اين نظام، كه به دنبال فراهم كردن زمینه رشد و هدایت انسانها است، بر خواهد آمد.
استاد حوزه علميه قم با بيان اينكه با وجود همه موانع، قدمهای مهمی در جهت تبيين مباني سياسي اسلام برداشته شده است، خاطر نشان کرد: این کارهایی که انجام شده مرهون خون پاک شهدا و رهبریهای داهیانه امام(ره) و مقام معظم رهبری است؛ اما این موفقیتها که نعمت بزرگی است، نیاز به شکر بزرگتري دارد، و ما نبايد با کوتاهی در انجام وظیفه مرتكب کفران این نعمت عظیم بشويم.
وی با اشاره به این که برای بازدهي سريعتر و بهتر تحقیقات و پژوهشها در این زمینه، ابتدا باید سيري منطقی براي بحثها مشخص شود، افزود: تحقیقات باید از جایی شروع شود که مقدمات آن قبلاً بررسي شده است.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به خاطرهای، اظهار داشت: قبل از پيروزي انقلاب شهید بهشتی از عدهاي از فضلا دعوت کردند تا به بحث در باره برخی معارف اسلامی که مورد غفلت قرار گرفته و باید مورد توجه قرار بگیرد، بپردازند. در نهایت قرار شد مسأله حکومت اسلامی، مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرد؛ البته برای جلوگیری از حساسیت ساواک، عنوان آن را «بحث ولایت» گذاشتند و شخص دکتر بهشتی جزوهای مشتمل بر سير منطقي مباحث مربوط به حكومت اسلامي را تهیه کردند، که نشان میداد براي پرداختن به مسأله ولایت از کجا باید شروع كرد، و چه سیري بايد طی شود، تا بحث به نتیجه برسد.
وی افزود: مراد از ذکر این سابقه این است که اصل چنین فکری، سابقهای بیش از 50 سال دارد و شیوه آن نیز تجربه شده و قابل دفاع است. البته بعد از پيروزي انقلاب و مشغول شدن بسیاری از اعضای آن گروه در مسئوليتهاي مختلف، اين كار متوقف شد و امروز بعد از گذشتن 40 سال از آن زمان هنوز مشغول انجام مراحل اولیه اين کار هستیم!
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به این که انجام چنين کارهای علمی با حیات، عزت و آبروی انسانها و حقانیت تشیع سر و کار دارد، خاطر نشان کرد: اهمیت این فعالیت علمی، بیش از بسیاری از دیگر تحقيقات علمی است و میتواند جلوی بسیاری از مفاسد را بگیرد.
آیتالله مصباح یزدی افزود: برخی از مسئولین سابق صریحاً گفته بودند که اوج تفکر بشری لیبرالیسم است و نظريهاي بهتر از این تئوری وجود ندارد! همان شخص در سخن دیگری آمریکا را به عنوان بهترین نمونه لیبرالیسم در جهان معرفی کرده بود؛ اما شما وضعیت امروز آمریکا را بنگرید؛ كشوري كه به عنوان پیشرفتهترین کشور از لحاظ اقتصادی، سیاسی و نظامی معرفي ميشود، کارش به جایی رسيده که شخصیت اول آن، مورد استهزاء بسیاری از مردم خود آمریکا واقع میشود و در باره او این مسأله مطرح میشود که آيا وی عاقل است یا دیوانه؟!
وي ادامه داد: بعد از تمامي تبلیغات آمریکا در باره لیبرالیسم و سرمایه داری و اقداماتي كه در اين كشور بر اساس اين نظريه صورت گرفته، کارشان به دیکتاتوری سرمایهداری و سرمايهداران رسيده، و اين نتیجه اوج تفکر انسانیِ جدای از وحی و خداوند است.
اين مفسر قرآن كريم تأكيد كرد: نه به عنوان تعصبي دینی، بلکه به عنوان يك مسأله عقلانی قابل دفاع و قابل فهم برای همگان و برای تأمین سعادت زندگی دنیاي نوع بشر، باید به تبیین نظر اسلام در زمينه سياست و حكومتداري پرداخت و به شيوهاي عقلاني از آن دفاع كرد. اگر چنین کاری صورت بگیرد، بزرگترین خدمت به بشریت انجام شده است؛ چون در چارچوب همين نظريه از بسياري از ظلمها و جنگها پيشگيري خواهد شد، و عقل بشر رشد يافته و جلوی فسادها و خودمحوریهاي فراوني گرفته میشود؛ البته نیازهای زندگی ابدی انسان نیز تأمین خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت علوم سیاسی از منظر اسلام، اظهار داشت: واقعاً جا دارد که تحقيق و پژوهش در اين زمينه را جدیتر بگیریم. البته خوشبختانه مراحل مقدماتي فعاليتهاي نظري انجام شده و مسیر پژوهش مشخص گرديده است؛ همچنین تجربه عملی در زمينه برقراري نظام اسلامی را نيز داریم، كه هر چند تجربهاي ناقص و نمونه کوچکی از هدفي ایدهال است، اما همين نمونه را ميتوان هزاران برابر رشد داد.
علامه مصباح یزدی با اشاره به فرمایشي از مقام معظم رهبری اظهار داشت: زمانی نخبگان کشور ما که گرایشهاي اسلامی داشتند، افتخار میکردند که کتابهای انديشمندان اخوانالمسملین را بخوانند و ترجمه كنند! اما سرانجام کار اخوانالمسلمین بعد از همه فعالیتها و شهادتها به کجا رسید؟ این در حالی است که حرکتهایی که با الگو گرفتن از رهنمودهای اهل بیت عليهمالسلام در ایران انجام شد، با وجود همه محدودیتها، به جایی رسیده که روز به روز نفوذ ایران در کشورهای اسلامی بیشتر می شود.
وي در پايان گفت: این مسأله نشان میدهد که ایده برقراري نظامي اسلامي به عمل بسیار نزدیک، و قابل ترویج است و بنده باور دارم که عنايت خداوند پشتوانه انقلاب اسلامي است و به هر ميزان که ما اخلاص داشته باشیم، خدا هم به ما کمک میکند.
گفتنی است دیدار علامه مصباح یزدی با جمعی از اساتید و دانش پژوهان گروه علوم سیاسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) روز پنجشنبه، 5 بهمن ماه سال جاری برگزار شد.