به گزارش پایگاه اطلاعرسانی آثار حضرت آیتالله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در سی و پنجمین نشست فارغالتحصیلان این مؤسسه با اشاره به روایتی، علما را وارثان انبیاء دانست و افزود: اما وارثان انبیاء چه وظیفه ای بر عهده دارند؛ به عبارت بهتر انبیاء چه وظیفهای داشتهاند که وارثان انبیاء نیز از آنها ارث ببرند؟
آیتالله محمد تقی مصباح یزدی افزود: شارع، دو نوع حکم امضائی و تعبدی دارد و آنچه که عقل بشر نمیتواند به آن دست یابد، احکام تعبدی است، وگرنه مستقلات عقلیه را میتوان با عقل درک کرد؛ لذا برخی معتقدند تنها وظیفه انبیاء، بیان احکام شرعی تعبدی است و بر همین اساس وظیفه وارثان انبیاء نیز یاد گرفتن مسائل شرعی و بیان آنها برای مردم است.
وی با اشاره به این که بر اساس این نگاه، تنها وظیفه عالمان، نوشتن رساله و آگاه کردن مردم از تکالیف شرعی تعبدی است، ادامه داد: شاید بسیاری از افراد کمابیش چنین تفکری را قبول دارند، اما طبق آیات قرآن کریم و روایات، وظیفه انبیاء تنها بیان احکام شرعی نیست؛ انبیاء تنها به خاطر بیان احکام فقهی مورد آزار و اذیت قرار نمیگرفتند؛ سیدالشهدا عليهالسلام هم تنها به خاطر فتوا به احکام تعبدی، به شهادت نرسید.
علامه مصباح یزدی با اشاره به خطبه اول نهجالبلاغه خاطر نشان کرد: اولین وظیفه پیامبران، یادآوری و مطالبه وفا به میثاق فطرت خداپرستی از مردم است؛ وظیفه دوم آنها، یادآوری نعمتهای الهی برای مردم است تا آنها لزوم شکر خداوند را درک کنند؛ وظیفه دیگر انبیاء بیان احکام و تبلیغ است و در آخر انبیاء وظیفه دارند تا عقلهایی که زیر حجابها و غبارها دفن شدهاند را زنده کنند. از این رو وارثان انبیاء نیز چنین وظیفههایی دارند.
استاد اخلاق حوزه علميه قم با اشاره به این که عقل همیشه کارآمد نیست، ادامه داد: عقل زمانی میتواند کارآیی داشته باشد که اولا مبتلا به غفلت نباشد، ثانیا دچار نسیان و فراموشی نشده باشد، و ثالثا حجاب هوای نفس روی آن حائل نشود و فرد تسلیم شیطان نشود.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به مثالهایی اظهار داشت: هیچ فرد عاقلی سکه طلا را با یک اسكناس هزارتومانی ــهر چقدر هم که نو و زیبا باشدـ عوض نمیکند و کسی هم که چنین کند، از نگاه مردم کم عقل است. اما اگر به زندگی خودمان نگاه کنیم شاید شبیه چنین کاری را زیاد انجام داده باشیم؛ مثلا یک ساعت از عمر که میتوان در آن کاری انجام داد تا اجر بینهایت نصیبمان گردد را در مقابل لذتهای زودگذر دنیایی از دست داده ایم. این کارها نیز بچهگانه و کمعقلی است، اما گاهی مرتکب میشویم.
این مفسر قرآن کریم با اشاره به آیهای از قرآن اظهار داشت: زیانکارترین مردم کسانی هستند که در مسیر گمراهی تلاش میکنند و در عین حال گمان میکنند که در مسیر رستگاری هستند؛ مبادا ما گمان کنیم که وارثان انبیاء هستیم و کارمان، بهترین کارهاست، اما هدفمان، تنها دنیا باشد! در این صورت مصداق همین آیه خواهیم بود.
وی با اشاره به آیات متعددی از قرآن کریم اظهار داشت: هر کسی فقط دنیا را بخواهد، خدا به او به میزانی که مصلحت بداند خواهد داد؛ اما در آخرت از عذاب الهی، ایمن نخواهد بود.
آیتالله مصباح يزدي ادامه داد: هر کدام از ما باید منصفانه خودمان را ارزیابی کنیم؛ ببینیم زمانی که از خواب بیدار میشویم با انگیزه مادی کار میکنیم و یا انگیزه الهی؟ اگر قرار باشد انگیزه ما مادی باشد، با کافران چه تفاوتی خواهیم داشت؟
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به برخی ویژگیهای پیامبران از زبان امیرالمؤمنین عليهالسلام خاطر نشان کرد: همه پیامبران، اگر چه در قلت و ضعف بودهاند، اما این سبب نشد تا به وظیفه خود عمل نکنند؛ آنها نگفتند که من تنها هستم و نمیتوانم در مقابل همه مردم، کاری از پیش ببرم.
وی با بیان این که اگر ما وارث انبیاء هستیم، نباید از تنها بودن و قلت نفرات بترسیم، ادامه داد: باید ببینیم خدا چه میپسندد و به دنبال آن باشیم؛ در این مسیر نیز خودمان را برای تحمل انواع تهمتها، فحشها، ناملایمات، شکنجهها و حتی کشته شدن نیز آماده کنیم.
گفتنی است سی و پنجمین نشست انجمن فارغ التحصیلان مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) 21 اردیبهشت ماه سال جاری در تالار همایشهای این مؤسسه برگزار شد.
انتهای پیام/