با تصویب هیأت وزیران قانون بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب توسط واحدهای اجرایی سازمان تأمین اجتماعی در سراسر کشور اجرا شده که کارفرمایان مشمول این قانون تا دهم تیرماه برای مراجعه به شعب و پرداخت یا تعیین تکلیف بدهی خود مهلت دارند.
قانون بخشودگی جرائم در رابطه با کارفرمایانی اجرا می شود که حق بیمه کارگران تحت پوشش خود را به صورت منظم و مطابق با قانون به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می کردند، اما به دلیل بروز مشکلات ناخواسته از جمله حوادث و بلایای طبیعی، تحریم های ظالمانه و نوسانات نرخ ارز با مشکل مواجه شده و از پرداخت حق بیمه و ایفای تعهدات خود در قبال نیروی کار، بازمانده اند.
بر اساس این بخشنامه، در صورت پرداخت نقدی و یا تقسیط بدهی تا حداکثر یک سال، تمامی جرائم بیمه ای کارفرما بخشیده می شود و در صورتی که کارفرمایان تمایل به تقسیط بدهی در اقساط بیشتری داشته باشند، بخشی از جرائم آنان متناسب با مدت تقسیط مشمول بخشودگی قرار می گیرد.
کارفرمایان درصورت پرداخت بدهیهای معوقه ظرف ۱۸ ماه از بخشودگی معادل ۸۵ درصد، درصورت پرداخت ظرف مدت ۲۴ ماه از بخشودگی معادل ۷۵ درصد، درصورت پرداخت بدهیهای معوقه ظرف مدت ۳۰ ماه از بخشودگی معادل ۶۰ درصد و در صورت پرداخت بدهیهای معوقه حداکثر ظرف مدت ۳۶ ماه نیز از بخشودگی معادل ۵۰ درصد جرائم مربوطه برخوردار خواهند شد.
شایان ذکر است که در آخرین نوبت از اجرای قانون بخشودگی جرائم که توسط سازمان تأمین اجتماعی به اجرا درآمده بود، بالغ بر ١٠٠٠ میلیارد تومان از جرائم کارفرمایان مشمول بخشودگی قرار گرفت و پیش بینی می شود که امسال با پرداخت و یا تعیین تکلیف اصل بدهی های بیمه ای؛ بخش قابل توجهی از جرائم مشمول بخشودگی قرار گیرد.
بنابراین اجرای این قانون با استقبال قابل توجه کارفرمایان مواجه شده و پیش بینی می شود برای استفاده از مزایای مقرر در این قانون تعداد بیشتری از کارفرمایان برای تعیین تکلیف و پرداخت بدهیهای خود اقدام کنند.
به همین منظور با تعدادی از کارشناسان اقتصادی در خصوص تاثیر این بخشنامه بر تولید و اشتغال زایی به گفت و گو پرداختیم که در ادامه می خوانید.
تأثیر بخشودگی جرائم بیمه ای بر تولید واشتغال
"سید حسن حسینی شاهرودی" عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب به عصراقتصاد، گفت: به نظر بنده فردی که دارای جریمه باشد، خوش حساب به شمار نمی رود . معمولا بخشودگی جرائم در بانک ها و بیمه ها برای مودیان مالیاتی، بدهکاران بانکی و تامین اجتماعی فراهم می شود که این امر در عرصه تولید و اشتغال تاثیرگذار است.
وی افزود : اما این زمان کوتاه برای تولید کننده که با مشکلات جدی اعم از کمبود نقدینگی، رکود بازار، تعطیلی یا نیمه تعطیلی برخی کارخانه ها روبه رو است، تاثیر چندانی نخواهد داشت. بنابراین اگر قرار است که تامین اجتماعی کمک یا حمایتی به واحدهای تولیدی کند، باید منافع خود را لحاظ نکرده و با درنظرگرفتن زمان طولانی، تولید کننده بتواند با برنامه ریزی درست شرایط خود را برای پرداخت بدهی هایش فراهم کند.
همچنین "حمید حاج اسماعیلی" کارشناس بازار کار به خبرنگار ما، گفت: سازمان تامین اجتماعی هر سال در راستای وصول مطالبات در مقاطعی بخشودگیها را مطرح میکند و پیگیری سازمان در خصوص وصول مطالبات امری طبیعی است.
تامین اجتماعی با کمبود منابع روبه رو است
وی افزود: سازمان تامین اجتماعی به شدت با کمبود منابع برای پرداخت مستمری و هزینه های جاری روبه است و تاکید زیادی برای وصول مطالبات دارد.
کارشناس بازار کار در خصوص تاثیر بخشودگی جرائم بیمه ای بر تولید، ادامه داد: با توجه به اینکه بخشودگی جرائم، تاثیر مستقیم و چشم گیری در بازار کار نداشته و باید کارهای جدی در خصوص رونق تولید انجام شود.
در ادامه "فاطمه ذوالقدر" نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، گفت: با توجه به اینکه بنگاه های تولیدی و اقتصادی شرایط اقتصادی سختی رادر سالهای اخیر تجربه کرده اند و همچنین شرایط حاکم بر اقتصاد که منجر به رکود، تورم، نبود نقدینگی، افزایش هزینه ها و ناتوانی در پرداخت حقوق و دستمزد توسط کارفرمایان شده، متاسفانه تعطیلی برخی بنگاه ها و اخراج نیروی کار را در بحران بیکاری کشور شاهد بودیم.
بخشودگی جرائم بیمه ای راهکاری برای حمایت از تولید کنندگان
وی افزود: بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب یک راهکار حمایتی و سیاست تشویقی برای حمایت از تولید کنندگان و کالای ایرانی است. باکمک این بخش نامه بخشی از فشار مالی به کارفرمایان بابت پرداخت جرائم، کاهش مییابد. همچنین موضوع حفظ نیروی کار که عنصر اساسی وکلیدی در فرایند تولید است و امنیت شغلی نیروی کار از یک طرف و تداوم حرکت چرخ تولید از سوی دیگر مهیا شود.
بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان، باعث تداوم فعالیت ها میشود
همچنین در این خصوص دبیرکل اتاق اصناف ایران معتقد است که بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان باعث دلگرمی شده و در تداوم فعالیت های آنان بسیار مؤثر است.
کارفرمایان نه تنها یکی از ارکان اصلی توسعه صنعتی و اقتصادی کشور به حساب میآیند، بلکه نقش بسیار تأثیرگذاری به عنوان یکی از شرکای اجتماعی در سازمان تأمیناجتماعی بر عهده دارند و برای بقاء پویایی خود نیازمند حمایت دولت و سازمانهای ذیربط از جمله تأمیناجتماعی هستند.
وی با بیان اینکه ارائه این گونه تسهیلات به واحدهای تولیدی، صنعتی و به ویژه واحدهای صنفی مثمرثمر خواهد بود، گفت: چنین حرکتی میتواند کمک بزرگی برای حل بخشی از مشکلات آنان باشد.
عوض پور تصریح کرد: همه کارفرمایان از اجرای قانون بخشودگی جرائم بیمه ای راضی هستند و این قانون را کمک بزرگی در جهت پرداخت بدهی هایشان می دانند.
دبیرکل اتاق اصناف ایران گفت: هرچه سازمان تأمیناجتماعی امکان همکاری بیشتری با واحدهای کارفرمایی داشته باشد، امکان ارائه خدمات بهتر به بیمهشدگان را فراهم میسازد که به تبع تنش کمتری بین ذینفعان و سازمان پیش میآید.
بخشودگی جرائم تأمین اجتماعی باید به درستی اجرا شود
بهروز فروتن، از مدیران و صاحبان به نام صنایع مواد غذایی کشور؛ اجرای قانون بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب از سوی سازمان تأمین اجتماعی را اقدامی مثبت دانسته و معتقد است که بخشودگی جرائم بیمه ای باید به درستی اجرا شود.
فروتن اظهار داشت: در شرایط فعلی که صنایع کشور با مشکلات و محدودیت هایی مواجه هستند، باید حمایت های ویژه ای از آنان صورت گیرد و قانون بخشودگی جرائم بیمه ای با اجرای صحیح می تواند باعث رفع برخی مشکلات باشد.
وی با بیان اینکه برخی کارفرمایان و مدیران واحدهای تولیدی در پرداخت به موقع حق بیمه به سازمان تأمین اجتماعی با مشکل مواجه هستند، گفت: انتظار داریم که کارگران و افراد شاغل در این کارگاه ها بتوانند از خدمات تأمین اجتماعی استفاده کنند و بدهی کارفرما منجر به بروز مشکل برای کارگران نشود.
فروتن همچنین خواستار حمایت بیشتر سازمان تأمین اجتماعی از کارفرمایان خوش حساب شد و گفت: کارفرمایی که برای چندین سال حق بیمه را منظم به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کرده است اگر در مقطع خاصی با مشکل مواجه شد باید مورد حمایت قرار گیرد.
وی افزود: کارفرمایان خوش حساب که حق بیمه را به موقع می دهند و هیچگونه تأخیری ندارند نیز انتظار دارند که از سوی سازمان تأمین اجتماعی تشویق شوند.
کاهش شرایط بحرانی با بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی معتقد است که بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب از سوی سازمان تامین اجتماعی، موجب به حداقل رساندن شرایط بحرانی تولیدکنندگان می شود.
مهر نوشت که معصومه آقا پورعلیشاهی معتقد است که حوادث و بلایای طبیعی، تحریم ها و نوسانات ارز موجب مشکلاتی برای تولیدکنندگان و مانع انجام تعهدات آنها شد.
وی افزود: بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان اقدامی بسیار ارزشمند از سوی تامین اجتماعی است و این عمل کمک شایانی به کارگاه هایی که در رکود بودند یا به تازگی از رکود خارج شده اند، می کند.
وی با بیان اینکه کارگاه ها به علت نوسانات اقتصادی و کاهش نقدینگی حتی در پرداخت روزانه حقوق کارگران مشکل داشتند، افزود: عدم پرداخت حق بیمه کارگران به تامین اجتماعی صرفا ناشی از عدم توان مالی کارفرمایان بوده است.
آقا پور علیشاهی با اشاره به منفعت تولیدکنندگان و سازمان تامین اجتماعی از مزایای این قانون گفت: اجرای قانون بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب به نفع سازمان تامین اجتماعی است که منابع را تامین کند. همچنین تولیدکنندگان از بدهی های خود باخبر شوند تا از این تسهیلات استفاده کنند.
نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اقدام سازمان تامین اجتماعی در خصوص بخشودگی جرائم بیمه ای کارفرمایان خوش حساب بسیار مناسب و مساعدت بزرگی برای تمامی کارگاه ها و واحدهای اقتصادی است.
گزارش از: سمیرا بابایی