به گزارش بولتن نیوز، شرکت هواپیماسازی ای تی آر اروپا از دولت ترامپ خواسته مانع از صدور حدود 6 فروند هواپیمای مسافربری منطقه ای به ایران نشود. این شرکت هشدار داده که پایان یافتن قراردادهایی که با مجوز واشنگتن مورد مذاکره قرار گرفته بودند، می تواند به این شرکت زیان مالی جدی وارد آورد.
تحویل هواپیماهای توربوپراپ شرکت ای تی آر به ایران در ماه می و پس از اعلام خروج آمریکا از برجام متوقف شد. شرکت ای تی آر برای ادامه صادرات هواپیماهای خود به ایران به مجوز دولت آمریکا نیاز دارد، زیرا بیش از 10 درصد قطعات این هواپیماها ساخت شرکت های آمریکایی است.
هرچند واشنگتن فرصتی 90 روزه را برای پایان همکاری شرکت های خارجی با ایران تعیین کرده، اما پس از آنکه خزانه داری آمریکا اعلام کرد مجوزهای صادراتی اعطا شده به شرکت های هواپیماسازی را لغو می کند، تحویل هواپیما به ایران متوقف شده است.
مدیر شرکت ای تی آر گفت: این شرکت فرانسوی ایتالیایی به دولت آمریکا برای اعطای مجوزهای جدید درخواست داده است تا اجازه دهد تجارت قبلی این شرکت با ایران قبل از ضرب العجل ماه اوت تکمیل شود. شرکت ای تی آر در حال انجام مذاکراتی با خزانه داری آمریکاست.
وی افزود: استدلال ای تی آر این خواهد بود که هواپیماها را «با حسن نیت» و به موجب مجوز دولت آمریکا فروخته و این ممنوعیت جدید برای تحویل بقیه هواپیماها موجب «آسیب جدی» ای تی آر خواهد شد.
به گفته کریستین شرر، 6 تا 8 فروند هواپیما تا زمان ضرب العجل ماه اوت که از سوی آمریکا تعیین شده است، آماده تحویل به ایران خواهد بود.
لغو قرارداد با ایران موجب عدم تحویل 12 فروند هواپیمای ای تی آر خواهد شد که معادل 15 درصد از کل تولید سالانه این شرکت است.
ای تی آر اگر نتواند این هواپیماها را به ایران تحویل دهد باید آنها را با قیمتی پایین تر به مشتریان دیگر بفروشد.
به علاوه با توجه به اینکه این هواپیماها با برخی ویژگی های سفارش داده شده از سوی ایران ساخته شده اند که برای هواپیماهای برد کوتاه استاندارد معمولی محسوب نمی شوند، یافتن مشتری جایگزین برای این هواپیماها دشوار خواهد بود.
مناطق کوهستانی ایران ایجاد می کند که هواپیماهای سفارش داده شده کپسول های اکسیژن اضطراری بیشتری داشته باشند.