حجتالاسلام قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز با اشاره به این که قرآن هر روز سخن و رهنمودی تازه برای بشر دارد، عنوان کرد: در وادی قرآن، به حفظ، قرائت و ... بسنده نکنید و قانع نشوید؛ هر مرحله عبورگاه است نه توقف گاه.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) از خراسان رضوی، در افتتاحیه سی و یکمین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد و در محفل انس با قرآن که شامگاه 20 بهمن ماه، همراه با بزرگداشت قاریان سفر کرده در مسجد امام رضا (ع) این دانشگاه برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور با تاکید بر فراگیری تفسیر قرآن بیان کرد: نباید تنها به پوست و لایه قرآن بسنده کرد، بلکه باید از مغز آن نیز بهره جست.
از حوادث گذشته برای امروز درس بگیریم
حجت الاسلام قرائتی ابراز کرد: بسیاری از عباراتی که به سادگی از کنار آنها میگذریم، کد دارند. مثل عبارت «کذلک» که به معنای این چنین است؛ قرآن به ما یاد میدهد که مثلا برای یوسف نبی (ع) این اتفاق رخ داد و او چنین کرد، تو هم اگر در این شرایط قرار بگیری و چنین کنی، مثل او پاداش می گیری. کذلک فلسفه تاریخ است؛ حوادث برای گذشته نیست لذا باید از اتفاقات گذشته برای امروز درس گرفت.
وی با اشاره به مخاطبشناسی قرآن بیان کرد: در قرآن سه آیه در مورد عصای موسی داریم که فرمود «عصایت را بینداز»؛ یکی اینکه عصا مار کوچک شد و فرار کرد، یکی دیگر اینکه عصا مار معمولی شد و یکی این که این عصا، اژدها شد. راز آن چیست؟ در اول عصا به مار کوچک تبدیل شد زیرا موسی خبر نداشت تا مار را دید جا خورد و خدا گفت: نترس. دفعه دوم که موسی عصا را انداخت، تبدیل به مار معمولی شد و موسی نترسید. در کاخ فرعون که مدعی خدایی بود، عصا به اژدها تبدیل شد از همین رو از این آیات درس مخاطب شناسی میگیریم.
به حفظ و قرائت قرآن بسنده نکنید
رئیس ستاد اقامه نماز کشور با بیان اینکه اگر کسی مدعی شود که من یک میلیونُم از قرآن را فهمیده ام، دروغگوست و او جز نسیمی از قرآن را در نیافته است، تأکید کرد: در وادی قرآن، به حفظ، قرائت و ... بسنده نکنید و قانع نشوید؛ هر مرحله عبورگاه است نه توقف گاه.
باسوادترین مردم هم دستشان در مقابل قرآن خالی است
وی با اشاره به این مطلب که قرآن همیشه تازگی دارد و هر روز سخن و رهنمودی تازه برای بشر دارد، عنوان کرد: مثلاً آیه ای به آسانی «وبالوالدین احسانا»، بسیار تفسیر و تعبیر دارد؛ در این آیه «ب» الصاقی وجود دارد، یعنی احسانت بچسبد، از کلمه والدین استفاده کرده است نه «اَب»، زیرا اَب به معنای پدر، عمو، معلم، پدر زن و ... است و کلمه «والدین» احسان به پدر و مادر را منحصر و جدا کرده است.
حجتالاسلام قرائتی ادامه داد: گفته است والدین، چه زنده و چه مرده، چه مؤمن و چه فاسق؛ زمان تعیین نکردهاست، یعنی تا ابد. گفته است احسان نه عدل و احسان و با این تعبیر، مقابله به مثل (که گاه در بحث موجب بیحرمتی میشود) ندارد و بسیاری نکات ریز دیگر که با توجه به آن در مییابیم باسوادترین مردم هم در مقابل قرآن دستشان خالی است.
ازدواج سومین نیاز بشر است/برای رفع این نیاز اساسی آسان بگیریم
وی اذعان کرد: بنده در خصوص آیه ای که زن و شوهر را به لباس یکدیگر تعبیر کرده است، 50 نکته جمع آوری کرده ام که چرا چنین تعبیری به کار بردهاست و با توجه به آن ها در مییابیم که ازدواج یک نیاز اساسی است.
این مفسر قرآن افزود: اکسیژن اولین نیاز بشر، آب و غذا دومین نیاز انسان است و پس از آن هیچ نیازی مثل ازدواج برای بشر وجود ندارد و حتی پیرزن و پیرمردها نیز به آن احتیاج دارند.
قرائتی با اشاره به تشکیل همایش ها و جلساتی برای روان شناسی ازدواج، ابراز کرد: ازدواج نیاز به روانشناسی ندارد و مثل عطش یک احساس نیاز است. آیا به انسان تشنه می گوئیم که تشنه ات است، صبر کن و پس از لیسانست آب بخور؟!
عمرتان را بیهوده تلف نکنید/ شبی در یک آیه قرآن تدبر کنید
وی با اشاره به اینکه مردم همواره در زندگی نیازمند رهنمودهای قرآن هستند، تأکید کرد: حال که بر سر سفره قرآنید، استفاده کنید، در هر شب یک آیه با تفسیر و معنا بخوانید، فرصت دارید، تصمیم بگیرید و با ترجمه و تفسیر قرآن آشنا شوید؛ عمرتان را تلف نکنید و در هر کجا به دنبال یادگیری کاری نو باشید.
حجتالاسلام قرائتی با بیان اینکه متأسفانه برخی دروس دانشگاهی با نیازهای جوان و جامعه مطابقت ندارد، ابراز کرد: دانشگاه مشکلزاست نه حلال مشکل زیرا وجود چند میلیون جوان بیکار، گویای این مطلب است؛ در حوزه هم در صورتی که طلبهها مهارت ببیند، میتوانند مشکلات را حل کنند.
وی افزود: جوانی که در 12 سال دوران تحصیلی و چهار سال دوران لیسانس مهارتی کسب نکرده است، تنها باید استخدام شود و برای همین بیکار است اما اگر بر اساس ذوق و سیلقه شان مهارتی را فراگیرند، اگر استخدام هم نشوند بیکار نیستند؛ باید توجه داشت که آفت بیکاری انسان را دچار اعتیاد، عقده، افسردگی و ... می کند.
راهپیمایی 22 بهمن ماه مصداقی برای آیه 120 سوره توبه است
رئیس ستاد اقامه نماز کشور با بیان اینکه خداوند در آیه 120 سوره توبه میفرمایند اگر حرکتی دسته جمعی کنید و هر كاري كه «يَغيظُ الْكُفَّارَ» را در پی داشته باشد، اين برايش عمل صالح نوشته ميشود، اعلام کرد: راهپیمایی 22 بهمن آمریکا و دشمنان را خشمگین میکند لذا هر چه حضور پررنگتر باشد، دشمن بیشتر عصبانی میشود.
وی بیان کرد: در سلام نماز وقتی به عبادالله صالحین درود میفرستیم، این درود شامل افراد صالح میشود؛ مثلاً در داستان حضرت شعیب (ع) که برای ازدواج موسی با دخترش به موسی (ع) گفت من نمیخواهم تو به مشقت بیفتی، يعني آدم صالح به داماد گير نميدهد.