نشست تخصصی "پوشش رسانه ای مفاسد اقتصادی" در پنجمین روز از نمایشگاه رسانههای دیجیتال انقلاب اسلامی با حضور احمد توکلی و الیاس نادران برگزار شد.
احمد توکلی گفتگو را با تعریفی از فساد سیستمی در اقتصاد آغاز کرد. توکلی گفت: یکی از تعاریف فساد سیستمی این است که عناصر فساد، در نظام تصمیم گیری نفوذ کنند و نتیجه این امر این است که تصمیمات و سیاست گزاریها به سمت منافع فاسدان میل پیدا میکند.
در ادامه توکلی به گفتگو در خصوص اهمیت تشکیل سازمانهای مردم و نهاد مبارزه با مفاسد اقتصادی به شکل مردمی پرداخت و افزود: برای مبارزه با مفاسد اقتصادی راههای مختلفی وجود دارد ولی یکی از اثرگزارترینها تشکیل سازمانهای مردم نهاد است، این سازمانها میتوانند بین عامه مردم و نهادهای سیاسی واسطه شوند.
وی افزود: حسن این سازمانها این است که مردم خود به شکل مستقیم وارد پروسه شکایت از یک نهاد سیاسی نمیشوند، این سازمانها واسطه میشوند و دیگر اینکه مردم یک سازمان مردم نهاد را از خود میدانند و به آن اعتماد میکنند. بر اساس تحقیقات انجام شده، این سازمانها در بسیاری از کشورها تشکیل شده است. ما نیز بر اساس احساس نیازی که در جامعه میکردیم، سازمان مردم نهادی را با نام "دیده بان شفافیت و عدالت" با هدف مبارزه با مفاسد اجتماعی تشکیل دادیم. تشکیل دهندگان این سازمان ده نفر هستند که هفت نفر از نمایندگان مجلس وسه نفر از بقیه ارگان ها.
نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اولین کاری که این موسسه انجام داد و بسیار هم نتیجه بخش بود، جلوگیری از تصمیم وزیر صنعت و معدن مبنی بر خارج کردن شرکتهای پتروشیمی از بورس بود. ما بر اساس تحقیقاتی که انجام دادیم و مدارکی که جمع آوری کردیم، توانستیم اثبات کنیم که این تصمیم برخلاف مصالح کشور است و جلوی این کار را گرفتیم. در زمینه قراردهای نفتی نیز کارهایی انجام داده ایم.
الیاس نادران دیگر مهمان این نشست، در خصوص ضرورت وجود سازمانهای مردم نهاد مبارزه با مفاسد اقتصادی گفت: در کشورها در کنار سه رکن دموکراسی یک رکن چهارم هم قراردارد که افکار عمومی است. افکار عمومی از عامه مردم نیابت دارد. سازمان مردمی "دیده بان شفافیت و عدالت" سازمانی است که با توجه به این ساختار شکل گرفته است.
نادران ادامه داد: یک گلایه از دولت داریم که در اینجا خواستم مطرح شود، بیش از دو سال که قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را به دولت ابلاغ کردیم اما دولت در عملیاتی کردن این قانون کاری نکرده است.
نادران در پاسخ به سوال اول حضار در خصوص ضمانت اجرایی در سازمان مردم نهاد خاطرنشان کرد: دو ابزار برای ضمانت اجرایی این موسسات است؛ یکی قانون و دیگری افکارعمومی. قدرت افکار عمومی مهمترین ضامن اجرایی است و قدرت افکار عمومی و رسانه ای باید به شکلی باشد که منتصبین به حکومت از آن بترسند.
توکلی در خصوص ضامن اجرایی این گونه موسسات ادامه داد: قانون برای این سازمانها مصوباتی دارد و شرکتها و نهادهای دولتی را موظف به پاسخگویی میکند که این خود ضامن اجرایی خوبی است. رسانهها نیز با پوشش مناسب و گفتن واقعیتها میتوانند افکار عمومی را جهت دهند. من نیز فکر میکنم قدرت مردم بیشتر است.
در ادامه این نشست یکی از حضار پرسید: با توجه به پوشش رسانه ای مفاسد اقتصادی و صحبت کردن در مورد آنها در رسانهها به شکل گسترده ، قبح آن را بین مردم نمیریزد؟
توکلی پاسخ داد: رسانهها میتوانند با بزرگ کردن نکات مثبت ، جلوی این قضیه را بگیرند. مثلا این نکته را پوشش دهند که کسانی هستند که دارند با مفاسد مبارزه میکنند.
توکلی در خصوص سابقه تشکیل موسسه ای همچون "دیده بان شفافیت و عدالت" گفت: تا به حال نداشتیم و در دولت و بقیه ارکان همچین موسسه مردم نهادی نبوده است.
نادران در پاسخ به نحوه روند مبارزپول شویی گفت: روند مبارزه با این امر بسیار کند است. یکی از مواردی که جلوی این امر را میگیرد، گرفتن اطلاعات مالی افراد است. وجود چک پولها و پشت نویسی کردن چکها یکی از عوامل پول شویی است که جلوی آن باید گرفته است.
توکلی در پاسخ به سوال خبرنگار ستاد خبری سومین نمایشگاه رسانههای دیجیتال انقلاب اسلامی در خصوص کاهش قیمت نفت در دنیا و افزایش قیمت بنزین در داخل کشور گفت: با شفاف بودن ردیفهای بودجه ای جلوی اینکار گرفته میشود و در نهایت این موضوع در مجلس هنوز تصویب نشده است.