کد خبر: 25413349
تاریخ انتشار: دوشنبه 03 اسفند 1394
خانه » حواشی » رسالت » سبک زندگی (فرهنگنامه کاربردی مهارت های رفتاری و اجتماعی)
نسخه چاپی
ارسال به دوستان
پایگاه فرهنگی تبلیغی رسالات:

نویسنده امیدوار است که جای خالی اثرش در همه کتابخانه ‏ ها و منازل ایرانیان فرزانه و فرهیخته پُر شود و مجموعه ‏ ای منظّم و کاربردی پدید آورد که گره گشای مسائل همه مشتاقان اخلاق، آداب و سُنَن و مهارت های زندگی باشد. تابان ‏ تر شدن چراغ کم فروغ ...

به گزارش چی 24 به نقل از رسالت:
 
 
 
 

نام کتاب: سبك زندگى (فرهنگنامه كاربردى مهارت‌هاى رفتارى و اجتماعى)

نویسنده: دكتر محمّد دشتى نيشابورى

انتشارات: مشهد، نشر بشكوه، چاپ اوّل،  1392، 660 صفحه.

در اين فرهنگ، مطالب بر پايه ترتيب الفبايى سامان يافته است و ديگر آن كه موضوع در همه مطالب آن ملاحظه شده است.

نويسنده در تعريف فرهنگ مى ‏‌نويسد:

«انديشه ‏‌ها، آداب، رسوم، معارف، رفتارهاى پسنديده و كنش و واكنش ‌هايى كه زندگى را خوش‌‏تر و آرام‏‌تر مى ‏‌سازد و انسان ‌ها را به سوى سعادت و آسايش بيشتر سوق مى ‏‌دهد و آنان را شايسته گفت‌‏ و گو و انس پايدار با معبود كريم مى‌‏ كند. (سبك زندگى -فرهنگ نامه كاربردى مهارت‌ هاى رفتارى و اجتماعى دكتر محمد دشتى نيشابورى /17)

در اين اثر كوشيده شده است تا مخاطبان به خواصّ يا عوام، محدود نشوند و همگان، به فراخور درك و دانش خود، از مطالب آن بهره‏‌ مند گردند.

اين فرهنگ موضوعى، داراى 600، مدخل در زمينه اخلاق، آداب و سُنن و مهارت‌ هاى زندگى است.
مدخل ‌هاى فرهنگ، كه با «آداب معاشرت – آموزش» آغاز و با «يلدا» پايان يافته و عنوان انگليسى هر كدام ذكر شده، بسيط و به طور غالب دو بخشى است كه «يا رابطه اصلى و فرعى دارند يا يكى مصداق ديگرى است و يا اگر معكوس شوند، رابطه اضافى بينشان برقرار خواهد شد.» (همان /18)

نويسنده، انگيزه اصلى خود را در تدوين اين فرهنگ، احساس عميق نسبت به ادب و اخلاق دانسته است. وى بر اين نظر است كه:

«انسان قرن بيست و يكم، به فضايل اخلاقى و آداب انسانى بسيار نيازمند است... ما هم به اخلاق محتاجيم و هم به آداب و هم به يادگيرى بسيارى از مهارت‌ هاى فردى و اجتماعى، تا بتوانيم به سوى آرمان ‌هاى والايى كه در پيش داريم، بهتر و استوارتر گام برداريم. بشر امروز به جايى رسيده است كه به جاى خداوند، بت هايى از جنس علوم زمانه را مى ‌‌‏پرستد... پيوسته گرفتار عقل ابزارى و منفعت ‌‏انديش خويش است، خود و تمدّن ‏‌اش را در تناقض ‌هاى بى ‌‏شمارى غرق كرده و با سرعتى شگفت ‌‏آور، هويت اصيل انسانى و فطرت پاك الهى ‌‏اش را در معرض سخت ‌‏ترين بيماري ‌هاى كشنده و بى ‏‌درمان قرار داده است. بشر متكبّر امروز در هدف‏‌ ها، انگيزه‏‌ ها، انديشه ‏‌ها و روش‌ ها، به كلّى ديگرگون شده است، با تكيه بر پندارهاى خويش مى‏‌ كوشد به عالَم غيب پشت كند و سَرِ ايمان و عشق برين را در پيشگاه عقل زمينى خويش بِبُرد و انسانيت برآمده از تلاش پيامبران و اولياى برتر خداوند را در گرداب‌ ها و باتلاق‌ هاى پديد آمده از تمدّنى كر و كور و بى ‏‌شعور، به دست نابودى سپارد. او به خيال خام خويش مى‏‌ خواهد لباس اسطوره بر تن انسانيت بپوشاند و به موزه تاريخ ‌‏اش بسپارد.» (همان /8)

نويسنده، توانايي ‌هاى اخلاقى ايرانيان را بسيار اندك مى ‌‏داند و يادآور مى ‌‏شود كه در اين باره كارنامه خوبى ندارند.

از اين روى، تاكيد مى ‌‏ورزد كه بايد به مدد خداوند سبحان و با همّت و پشتكار، بنايى نو، بنياد نهاده شود و اين كار در سه مرحله و با سه گام به انجام مى ‌‏رسد:

در گام نخست، آراسته سازى خود، به بهترين زيورهاى عقلانى، اخلاقى و ايمانى.

در گام دوّم، نهادينه سازى اصول و مهارت ‌هاى اخلاقى در سطحى گسترده از رفتارهاى فردى و اجتماعى.
«به عبارت ديگر، در مرحله دوّم ما به يك جهاد عظيم ملّى براى نهادينه كردن و عموميت بخشى اصول اخلاقى و آداب اجتماعى در سراسر جامعه، بخصوص در بخش مرتبط با دولت و حكومت نيازمنديم.» (همان /11)

و در اين باره، به نقش رسانه ‌‏ها در هدايت حركت عمومى جامعه به سوى هدف‌ هاى برنامه‌‏ ريزى شده توجّه داده شده است:

«رسانه ‌‌‏هايى كه در نقدِ اخلاقى اصحاب قدرت از آزادى عمل شايسته ‌‏اى برخوردار باشند; چرا كه بداخلاقى ‏‌‌هاى بزرگ، كه سرچشمه ديگر رذايل‌‏ اند، هميشه از كانون ‌هاى دانش، قدرت و ثروت كه دست توسّل بر داشته‏‌ هاى خويش مى ‏زنند، نشأت مى ‏‌گيرد.» (همان)

به نظر نويسنده، پس از فراهم آمدن توفيق نسبى مطلوب در دو گام پيشين، آن گاه مى ‌‏توان براى ترويج فرهنگ و آداب شايسته خود، به تلاش برخاست.

نويسنده اميدوار است كه جاى خالى اثرش در همه كتابخانه‌‏ ها و منازل ايرانيان فرزانه و فرهيخته پُر شود و مجموعه‌‏ اى منظّم و كاربردى پديد آورد كه گره گشاى مسائل همه مشتاقان اخلاق، آداب و سُنَن و مهارت‌ هاى زندگى باشد.

تابان ‏‌تر شدن چراغ كم فروغ «ارتباط گفتارى خانواده»، با محور بحث و گفت ‌‏و گو قرار گرفتن بخش‌ هاى بسيار اين كتاب، از اميدهاى ديگر مؤلّف است.

منبع: نشریه حوزه، شماره 174.

 

 

برچسب ها
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
طراحی پرتال خبری، توسط پارس نوین