مقامهای مالزیایی، چینی و امریکایی در جریان آخرین تحقیقات خود فرضیههای مختلفی را تاکنون درباره هواپیمای ناپدید شده خطوط هوایی مالزی عنوان کردهاند. سقوط هواپیما در اقیانوس، حمله تروریستی، خودکشی خلبان، انحراف مسیر و چرخش هواپیما به مقصدی ناشناس توسط عامل انسانی همچون خلبان یا کمک خلبان، ربوده شدن هواپیما بهوسیله دزدان دریایی و انتقام سیاسی خلبان علیه نظام حاکم مالزی از جمله احتمالات و فرضیههایی است که تاکنون مطرح شده است. با این وجود صدها تن از بستگان مسافران هواپیما برای نجات اعضای خانواده با آشنایی خود طی چند مراسم و نیایش دست به دعا برداشتهاند و بهخاطر این واقعه بینظیر و اسرارآمیز، مردم جهان در سراسر کره زمین با اشتیاق منتظرند تا علت ناپدید شدن هواپیما روشن شود.
آخرین اخبار منتشر شده از سوی خبرگزاریها حاکی است خلبان هواپیمای بویینگ 777 مالزی که با 239 سرنشین هنگام پرواز بر فراز اقیانوس ناپدید شده جزو متعصبان سیاسی و از مخالفان حکومت مالزی بوده است.
در پی انتشار این اطلاعات از ســـوی سازمان اف.بی.آی مأموران امنیتی به خانه این خلبان رفتند و به تفتیش اتاقها پرداختند.
این خلبان 53 ساله بهنام «زهاری احمدشاه» در حال حاضر اصلیترین مظنون بهعنوان رباینده هواپیمای مسافربری مالزی مطرح شده و تنها کسی است که بهگفته کارشناسان با توجه به اطلاعات فنی و آگاهی کامل، مسیر هواپیما را تعمداً تغییر داده و با فشردن کلیدهای مخصوص، ارتباط راداری هواپیما را با برج مراقبت قطع کردهاست.
محققان اف.بی.آی میگویند «زهاری احمدشاه» جزو طرفداران «انور ابراهیم» سردسته مخالفان حکومتی مالزی بوده و با تعصب خاصی از وی سخن میگفته است.
تحقیقات نشان میدهد انور ابراهیم در دادگاه محاکمه شد و زهاری نیز از این ماجرا بسیار ناراحت و نگران بوده است.
طی روزهای گذشته با وجود تمامی جستوجوها از آسمان و زمین و دریا هنوز هیچ اثر و نشانهای از هواپیما و 239 مسافر آن به دست نیامده و اکنون نه تنها پرسش مقامها وکارشناسان امور پروازی، بلکه همه مردم جهان این است «هواپیما در کدام نقطه از این جهان خاکی فرود آمده است؟» اما برخی کارشناسان هم ربوده شدن هواپیما را به دزدان دریایی مالزی نسبت میدهند و میگویند در این باره نیز تحقیقات مأموران امنیتی ادامه دارد و شناسایی دور افتادهترین و گمنامترین جزیرهها در میان اقیانوسها آغاز شده است.
پلیس مالزی نیز پس از بررسیهای خود بیان کرده ربوده شدن هواپیما از سوی خلبان میتواند نوعی اعتراض سیاسی عجیب و غریب تلقی شود.
اطلاعات اف.بی.آی نشان میدهد احتمال دارد«زهاری»خلبان هواپیما در محاکمه جنجالی که برای انور ابراهیم برگزار شده بود، شرکت داشته که انور ابراهیم در این دادگاه به پنج سال زندان محکوم شد.
بهگفته فعالان سیاسی، انور ابراهیم یک سیاستمدار کلیدی و رقیب برای حزب حاکم مالزی محسوب میشود. منابع پلیس مالزی نیز تأیید کردهاند «احمدشاه» یک فعال سیاسی از هواداران انور ابراهیم بوده است.
انور ابراهیم، سیاستمدار مالزیایی از سال 1993 تا 1998 میلادی معاون نخستوزیر این کشور بود. او در آغاز کارش تحت حمایت نخستوزیر وقت «ماهاتیر محمد» قرار داشت اما پساز آن انور ابراهیم بهعنوان سرشناسترین منتقد سیاستهای وی شناخته شد که سرانجام در سال 1999 میلادی در محاکمهای بحثبرانگیز به جرم فساد مالی به شش سال زندان محکوم شد. وی را در سال 2000 میلادی به داشتن روابط پنهانی با یکی از کارمندانش متهم کردند که 9 سال زندان برایش تعیین شد. با این حال در سال 2004 میلادی یعنی چهار سال بعد از زندان آزاد شد. وی همواره اتهام ارتباط با کارمندش را رد کرده و گفته این توطئه برای جلوگیری از فعالیتهای سیاسیاش چیده شده است. بهگزارش مأموران امنیتی مالزی روز قبل از پرواز هواپیمای ناپدید شده طبق تصمیم قبلی باید انور ابراهیم در دادگاه حضور مییافت و خلبان هواپیمای ناپدید شده تصمیم داشت در جلسهدادگاه به عنوان تماشاچی حضور پیدا کند اما روشن نیست این خلبان در دادگاه حاضر شده یا خیر. مأموران امنیتی میگویند این خلبان 53 ساله بدون شک در ناپدید شدن این هواپیما دست داشته است. در حال حاضر مأموران در حال تفتیش خانه این خلبان هستند.
مأموران، خانه «زهاری» را که در حومه شهر کوالالامپور واقع است جستوجو کردهاند و دو لپتاپ را از وی یافتهاند که در آن اطلاعاتی در رابطه با دستگاه شبیهساز پرواز وجود داشته است.
شنبه گذشته نیز نخستوزیر مالزی در کنفرانس خبری رسماً اعلام کرد سامانه ارتباطی مکانیابی «آکارز» هواپیما عمداً در حال پرواز از کار افتاده و این نتیجه تلاش فردی مستقر در هواپیما بوده است.
اطلاعات به دست آمده نشان میدهد هواپیما مسیر اصلی خود را دور زده و بهسمت اقیانوس هند چرخیده است.
در حال حاضر جستوجوها توسط سرنشینان 43 کشتی در دریا و صدها جستوجوگر از 15 کشور در 58 هواپیما از آسمان ادامه دارد. اما تاکنون هیچ ردی از این هواپیما و 239 سرنشین آن یافت نشده است.
اطلاعات دیگر اف.بی.آی حاکی است «زهاری» به دوستان خود گفته بود قصد دارد با برنامهریزی در دادگاه انور که چند ساعت قبل از پروازش به چین برگزار میشد شرکت کند.
خلبان هواپیما از همسرش جدا شده و حاصل ازدواج آنها سه کودک است ولی مأموران پلیس میگویند هنگام جستوجوی خانه اینخلبان تنها یک زن جوان ناشناس در این خانه حضور داشته است.
احتمال حضور دزدان دریایی
گروهی از محققان اف.بی.آی نیز میگویند احتمال ربوده شدن هواپیما به وسیله دزدان دریایی وجود دارد که در نقطه نامعلومی پنهان شدهاند.
مقامهای مالزی ابتدا تصور میکردند کمکخلبان جوان این پرواز بهنام «فریق عبدالحمید» 27 ساله بهخاطر داشتن روابط غیر اخلاقی و رفتارهای عجیب و غریبش در دیگر پروازهای گذشته مظنون اصلی در ربودن هواپیما است اما اکنون نظرها متوجه خلبان 53 ساله این پرواز است.
«بیل هاگان» یک خلبان «بریتیش ایرویز» درباره یکی از مسافران جوان هواپیمای پرواز کنیا میگوید: این جوان که در پرواز گاتویک به کنیا حضور داشت میخواست هواپیما را از مسیر ش منحرف کند. من در خواب بودم که متوجه شدم خلبان شروع به فریاد زدن کرده و ناگهان هواپیما هم چرخید. متوجه شدم چیزی اشتباه در حال اتفاق افتادن است. نخست تصور کردم هواپیما دچار مشکل و آسیب شده و هنگامیکه وارد کابین خلبان شدم متوجه یک مزاحم خرابکار (یعنی همین جوان) شدم، بلافاصله خطر را احساس کردم و مزاحم را روی زمین انداختم و از صفحههای کنترل هواپیما دور کردم. او قصد داشت همه ما را به کشتن بدهد. در آن زمان هواپیما حامل 398 مسافر بود که همسر و دو فرزند من جزو آنها بودند و من برای نجات آنها همه کار کردم و به کمک سه خدمه این جوان را به عقب راندم.
این خلبان معتقد است حادثه هواپیمای مالزی نیز همچون همان پرواز کنیا با عامل انسانی مرتبط است و ربودن آن با برنامهریزی صورت گرفته است، البته بعدها مشخص شد اینجوان «پلکفاموکونی» دچار مشکلات روانی بوده است. // 28
منبع : روزنامه ایران