سال تولد: ۱۳۷۹ هجری قمری مصادف با ۱۹۶۸ میلادی
محل تولد: شهر "العوامیه" در استان القطیف در شرق عربستان
نام پدر: آیتالله شیخ محمد بن ناصر آل نمر
محل تحصیلات مقدماتی: شهر العوامیه در سال ۱۴۰۰ هجری قمری مصادف با ۱۹۸۹ میلادی
شروع تحصیلات حوزوی: تهران در حوزه علمیه حضرت قائم (عج) به مدت ۱۰ سال
ادامه تحصیل: سوریه حوزه علمیه حضرت زینب سلام الله علیها
اساتید: - بحث خارج نزد آیت الله سید محمدتقی مدرسی در تهران
- بحث خارج نزد آیت الله سید عباس مدرسی در سوریه
- بحث خارج نزد آیت الله خاقانی در سوریه
- دروس عالیة نزد علامة شیخ صاحب الصادق در تهران
- درس "لمعة" نزد علامة شیخ وحید افغانی
تأسیس مرکز: تأسیس مرکز مذهبی "الإمام القائم (عج)" در العوامیه عربستان که در واقع سنگبنای "مرکز اسلامی" در سال ۱۴۲۲ هجری قمری مصادف با ۲۰۱۱ میلادی بود.
شیخ نمر همواره در خطابههایش رژیم سعودی را به اعمال "سیاستهای تبعیضآمیز طایفهای سازمانیافته و منظم بهویژه در مناطق شرقی عربستان و بهخصوص در دو منطقه "الاحساء" و "القطیف" متهم میکرد که حدود یک قرن است، بر این مناطق حاکمیت دارد.
وی همواره و بارها تأکید داشته که از گفتن کلام حق، بیم و واهمهای ندارد حتی اگر در این راه بازداشت شده، وارد زندان شود و تحت شدیدترین شکنجهها و آزارها و اذیتها تا سرحد شهادت قرار گیرد.
شیخ نمر النمر در یکی از خطبههایش به خاطر مواضع و دیدگاههای تندش در قبال رژیم سعودی گفت که "میدانم فردا برای بازداشت من به سراغ خواهید آمد. خوش میآیید! این منطق و راه و روش شماست: "بازداشت" و "شکنجه" و "کشتار"؛ ما از قتل و کشتار نمیهراسیم. ما از هیچ چیز نمیترسیم.
آیت الله النمر با برپایی نمازهای جمعه و جماعت و شرکت دادن زنان و استفاده از توانایی های آنان در زمینه های دینی و اجتماعی و ایراد سخنرانی های پیام دار و برگزاری سمینارهای دینی و علمی در منطقه و خارج از آن و چاپ و انتشار تحقیقات و مقالات و تاسیس حوزه های علمیه در بیداری و روشنگری افکار عمومی در منطقه عوامیه نقش بسزایی ایفا کرد.
او بارها خواستار بازسازی قبرستان بقیع در مدینه منوره شد و به همین دلیل بارها از سوی پلیس احضار شد و تحت فشار قرار گرفت.
وی در ماه محرم سال 1429 هجری قمری خواستار شکل گیری یک تشکیلات مخالف به نام جبهه الرشیده شد که به گفته وی وظیفه و مسوولیت آن مبارزه با فساد اجتماعی و تبعیض دینی و ظلم وستم سیاسی علیه پیروان اهل بیت علیهم السلام در عربستان بود.
آیت الله النمر در سال 2011 پس از سرنگونی رژیم های حاکم بر تونس و مصر و با آغاز انقلاب مردم بحرین ممنوعیت رسمی اعمال شده از ماه اوت سال 2008 از سوی مقامات سعودی در مورد ایراد سخنرانی و تدریس را درهم شکست و از تحولات شکل گرفته در طی فرآیند موسوم به بهار عربی سود جست و سخنرانی های خود را با سخن گفتن از آزادی سیاسی با محوریت تغییر سیاسی آغاز کرد.
جوانان القطیف در سایه شرایط سیاسی به وجود آمده در منطقه در آغاز سال 2011 با برپایی چند راهپیمایی خواستار آزادی 9 تن از زندانیان سیاسی شدند که در آن زمان 16 سال از بازداشت آنها سپری شده بود و تحت عنوان زندانیان فراموش شده از آنها نام برده می شد.
با ورود نیروهای اشغالگر سعودی موسوم به سپر جزیره به بحرین دایره اعتراضات و فعالیت های سیاسی در القطیف عربستان رو به گسترش گذاشت.
رژیم سعودی نیز در مقابل صدها تن از جوانان را به اتهام ارتباط داشتن با اعتراضات شکل گرفته بازداشت کرد. آیت الله النمر با تمام قدرت از حق توده ها در اظهار نظر و اعتراض به دفاع برخاست.
وقتی منطقه القطیف می خواست چهره خشن به خود بگیرد و نیروهای امنیتی بر اساس یک نقشه از پیش طراحی شده در نظر داشتند حرکت جوانان العوامیه را به شدت سرکوب کنند، آیت الله النمر از جنبش جوانان خواست تا در آن شب تظاهرات برگزار نکنند.
وی بدین ترتیب از کشته شدن جوانان العوامیه جلوگیری کرد و نقشه شوم نیروهای امنیتی سعودی را ناکام گذاشت.
وی در سخنرانی تاریخی خود بر لزوم مسالمت آمیز بودن جنبش جوانان منطقه الشرقیه عربستان تاکید کرد.
حوادث اکتبر 2011 که به حوادث العوامیه شهرت یافت، نقش رهبری آیت الله النمر را به اثبات رساند و به روشنی به حکمرانان سعودی نشان داد که او رهبر جنبش مردمی در این منطقه است.
رژیم سعودی بر سرکوب شدید جنبش مردمی در عربستان اصرار و پافشاری کرد و به همین دلیل النمر بر مواضع و رویکرد خود شدت بخشید و به صراحت با سیاست تبعیض آمیز ریاض و سرکوب آزادی بیان و انحصار ثروت و قدرت در عربستان ابراز مخالفت کرد.
نخستین بازداشت شیخ نمر به می ۲۰۰۶ میلادی بازمیگردد، هنگامی که شیخ به محض بازگشت از سفر کوتاهمدتش به بحرین و بازگشت به عربستان، به دلیل مشارکت در همایشی بینالمللی قرآن کریم از سوی نیروهای امنیتی رژیم سعودی بازداشت شد.
اتهام شیخ این بود که در این همایش، در عریضهای، از رژیم سعودی خواسته بود به "قبرستان بقیع" رسیدگی کرده، مذهب "تشییع" را به رسمیت شناخته و شیوههای آموزشی و درسی کنونی حاکم بر عربستان را تغییر داده یا لغو کند؛
اما بازداشت مجدد شیخ نمر، به ۲۳ آگوست ۲۰۰۸ میلادی بازمیگردد که در شهر "القطیف" به دست نیروهای امنیتی رژیم سعودی بازداشت شد. این بار اتهام شیخ برای بازداشت بنابر ادعای رژیم سعودی درخواست از شیعیان مناطق شرقی عربستان برای آمادهشدن به منظور دفاع از خود و جامعه خویش بود که رژیم ادعا میکرد، این سخنان نمر به معنی تحریک شیعیان عربستانی برای جدایی از حکومت مرکزی بود.
رژیم سعودی از بیم قیام مردمی و خشم و غضب شیعیان مناطق شرقی عربستان شیخ نمر را ۲۴ ساعت پس از بازداشت آزاد کرد.[۱]
بازداشت سوم
در روز یکشنبه ۱۸ تیر ۹۳ (۸ جولای ۲۰۱۲) نیروهای امنیتی سعودی "شیخ نمر باقر النمر" از علمای برجسته شیعه شرق عربستان را بازداشت کردند. نیروهای امنیتی هنگام بازداشت شیخ نمر خودروی وی را هدف چندین گلوله قرار دادند و سرانجام پس از برخورد خودرویش با دیوار یکی از منازل، شیخ نمر را بازداشت کردند.
بازداشت شیخ نمر به شدت توسط خطبای نماز جمعه العوامیه محکوم شد و مردم شیعهنشین این منطقه به همراه روحانیون و خطبای نماز جمعه مناطق شرقی عربستان با شیخ نمر اعلام همبستگی کردند.
"شیخ تیسیر باقر النمر" با در دست داشتن گلولههایی که به سمت شیخ نمر شلیکشده بود و به نمایش گذاشتن آنها، خطاب به مقامات مسئول سعودی گفت: این گلولههایی است که به آنها را بهسوی مردم بیگناه شلیک کردهاید، شما نیز به ما ثابت کنید، گلولههایی که ما به شما شلیک کردهایم کجاست؟[۲]
ایام بازداشت «شیخ نمر آل نمر» در حالی سپریشده که سرنوشت این عالم بزرگ شیعی عربستانی در پرده ابهام قرار دارد و هیچ خبر موثقی از ایشان در دست نیست.
دادگاه ویژه کیفری ریاض در ۲۶ مارس سال ۲۰۱۳ میلادی رسیدگی به پرونده وی را در حالی آغاز کرد که امکان ایستادن روی پا را نداشت و با صندلی چرخدار در دادگاه حاضرشده بود.[۳]
دادستان عربستان، در ۲۵ مارس ۲۰۱۴(پنجم فروردین ۹۳) با مطرح کردن اتهامات دروغ مانند فتنه مذهبی، تشکیل جلسه با مجرمان فراری، ترویج کشتار شهروندان و نیروهای پلیس، تخریب مساجد در هنگام نماز جمعه و دخالت در امور سایر کشورها، خواستار صدور حکم اعدام به علت محاربه علیه نظام آن کشور برای شیخ نمر شد.
شیخ نمر با ارائه دفاعیهای مفصل با حجم بیش از ۱۰۰ صفحه به دادگاه، کلیه اتهامات مطرحشده علیه خودش را مردود دانست و با دلایلی قوی ادعاهای دادستان را رد کرد، و از دادستانی خواست به وی برای خواندن آن در دادگاه فرصت داده شود.
سازمان حقوق بشر عربی محاکمه شیخ نمر را امری بیسابقه و خطرناک از نوع خود دانست و اعلام کرد: اعدامها در عربستان برخلاف ارزشها و قوانین بینالمللی است. [۴]
به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری شبکه العالم، این منابع تأکید کردند که این حکم از سوی دادگاه کیفری علیه شیخ نمر صادرشده است.
برادر شیخ نمر هم در صفحه تویتر خود نوشت: دادگاه حد محاربه را نپذیرفت، و شیخ نمر را به اعدام تعزیری محکوم کرد.[۵]
اما موضوع شیخ النمر و صدور حکم اعدام برای آن هنوز به پایان نرسیده است زیرا اجرای حکم صادره برای این روحانی سرشناس باید از دو مرحله بگذرد:
اول: دادگاه تجدیدنظر حکم دادگاه کیفری را تأیید کند، زیرا خانواده شیخ النمر خواستار تجدیدنظر در این خصوص شدهاند.
دوم: پادشاه این حکم را تأیید کند. در این مورد باید توجه داشت که پادشاه در چنین مواردی حق صدور حکم عفو را دارد زیرا بر اساس قانون، میتواند در موارد اعدام تعزیری حکم عفو صادر کند و این چیزی است که در مورد حکم شیخ النمر نیز صادق است.[۶]
پس از دستگیری و مجروح کردن آیتالله النمر، اعتراضات وسیع تمام مناطق شیعی نشین را در برگرفت و در روزهای اخیر این اعتراضات به دلیل صدور حکم اعدام این روحانی شیعه عربستان شدت گرفته است.
-----------
پینوشت:
[۱] http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13910422000410
[۲] خبرگزاری فارس
[۳] http://www.tasnimnews.com/Home/Single/195209
[۴] http://fa.alalam.ir/news/1640646 شبکه العالم
[۵] http://fa.alalam.ir/news/1640646 شبکه العالم