منتخبی از بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد «جوانان»
سه شرط برای موفقیت جوانان
اگر شما جوانان این سه خصوصیت را در خودتان بوجود آورید، در هر شرایطی و در همه ی زمینه ها موفق خواهید بود؛ جوان اولاً، باید احساس مسئولیت کند. یعنی واقعاً خودش را مسئول بداند و بخواهد که زندگی را با پای خودش پیش ببرد و حرکت کند و مثل پرکاهی در امواج حوادث نباشد. ثانیاً، با ایمان حرکت کند. ایمان نقش بسیار مهمی در پیشرفت در همه ی میدان ها و نیز پیروزی بر همه ی موانع دارد. ثالثاً، بصیرت و آگاهی داشته باشد. اگر جوانان این سه خصوصیت را در خودشان تأمین کنند - که البته کار چندان آسانی نیست، اما بسیار ممکن است- در همه زمینه ها شما می توانید موفقیت خودتان را تضمین کنید. (3/11/1377)
بزرگترین آفت جوانی
جوانان عزیز! دشمن روی شما سرمایهگذاری های زیادی می کند؛ حواستان جمع باشد. عده ای را به بی تفاوتی می کشاند و عدهای را دلسرد و مأیوس می کند. یأس، بزرگ ترین آفت جوان است. جوان ها بدانند که متأسفانه یأس به روح جوان زودتر راه پیدا می کند؛ هم چنان که امید این گونه است. در مقابل یأسی که دشمن می خواهد به جوان ها تلقین و تزریق کند، خودتان را مصونیت بدهید.
جوانان؛ پیشتاز و پیشگام حرکت انقلابی
جوانان دانشجو در محیط های دانشگاه، به درس و علم و روحیه ی انقلابی و اسلامی، حداکثر اهمیت را بدهند. جوانان ببینند که امروز و آینده، چه قدر به وجود آن ها احتیاج است؛ خودشان را برای آینده بسازند. امروز هم جوان دانشجو باید مثل همیشه، پیشتاز و پیشگام حرکت انقلابی باشد و خودش را شایسته و صالح برای این مسؤولیت های بزرگ قرار بدهد. (سخنرانی در دیدار با مسؤولان بنیاد شهید، جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه ها و اقشار مختلف مردم 24/05/1369)
تبلیغات دشمن و عدم دفاع از اصول
بیشترین چیزی که روی ذهن جوان اثر می کند، دو عامل است: یکی تبلیغات گوناگون دشمن است؛ تبلیغاتی که جوان را نسبت به حقایق مقدس اسلامی و حقایقی که در انقلاب به عنوان مسلمات و پایه ها و ستون های اصلی اعتقاد شناخته شده، سست و بی تفاوت کند و عامل دوم، عدم تبیین و دفاع صحیح از این حقایق و اصول است. من گمان می کنم که تأثیر عامل دوم، کمتر از عامل اول نباشد؛ چون در نظام جمهوری اسلامی، به طور صریح و علنی، علیه اسلام و اصول اسلامی و مبانی اسلامی و معارف اسلامی، کمتر تبلیغ می شود و میدان برای تبلیغ وسیع باز نیست؛ بنابراین تبلیغ دشمن فقط سطح معینی را می پوشاند؛ در حالی که عامل دوم، دیگر حد و اندازه ای ندارد. (سخنرانی در آغاز هفتمین گردهمایی ائمهی جمعه سراسر کشور 25/06/1370)
انتظار از نسل جوان
عزیزان من! روح مبارزه و ایستادگی در مقابل دشمن، وقتی به طور کامل و سالم در شما قشر جوان باقی می ماند که تقوا، بازگشت به خدا و جهاد اکبر در وجود و زندگی تان بگنجد. اگر ما به جوانان توصیه می کنیم که طهارت، تقوا، استغفار، اجتناب از گناه، رو آوردن به خدا و توجه به معنویات را سرلوحه ی کارها قرار دهند، به این دلیل است که علاوه بر به همراه داشتن سعادت شخصی شما، کشور شما هم به جوانانی نیازمند است که بتوانند حقایق را درک کنند، در میدان ها بایستند، توطئه ی دشمن را بشناسند و با آن مقابله کنند. دانشگاه، حوزه ی علمیه و محیط علمی و تحصیلی جای این ایستادگی، مقاومت، هوشیاری و مبارزه است. این، انتظار از نسل جوان است. (بیانات در دیدار دانش آموزان و دانشجویان 10/08/1374)
آرمان های یک جوان ایرانی!
جوان چه می خواهد؟ جوان ما مایل است در کشوری که خانه اوست، فقر و عقب افتادگی و بدبختی نباشد؛ امنیت و عزت و افتخار وجود داشته باشد؛ صفا و محبت و روشن بینی بر فضای زندگی حاکم باشد؛ میدان کار و تلاش و پیشرفت در برابر او باز باشد؛ احساس پوچی نکند؛ هدف روحی و معنوی و والایی که در دل هر انسانی هست، بتواند آن را اشباع کند. این یک ترسیم کلی از آرمان هایی است که قاعدتاً یک جوان ایرانی دارد. آرمان گرایی جوان ایرانی ما عبارت است از ترسیم آینده ای با این خصوصیات. ما نظام و کشوری می خواهیم که پیشرفته باشد و مردم آن دانشمند و بیدار و زنده باشند؛ غفلت زده و خواب آلوده نباشند؛ کشور برخوردار از عدالت باشد؛ مبرای از فساد باشد؛ طبقه اشراف بر آن حاکمیت نداشته باشد - چه اشراف سنتی، چه طبقه جدیدی که ممکن است اسمشان اشراف نباشد، اما در واقع اشراف باشند و به قول آقایان از رانت های گوناگون اقتصادی استفاده کنند - برخوردار از قدرت و استحکام سیاسی باشد؛ و همه این ها الهام گرفته از معارف دین و اسلام عزیز باشد. اسلام این ظرفیت را دارد که این ها را به ما تعلیم دهد. (بیانات در دیدار دانشجویان و اساتید دانشگاه های استان کرمان 19/02/1384)
امتحان در کجا و چه زمانی است؟
شما جوانان عزیز که در آغاز زندگی و تلاش خود هستید، باید سعی کنید تا زمینه را برای آن چنان دورانی آماده کنید؛ دورانی که در آن، ظلم و ستم به هیچ شکلی وجود ندارد؛ دورانی که در آن، اندیشه و عقول بشر، از همیشه فعال تر و خلاق تر و آفریننده تر است؛ دورانی که ملت ها با یکدیگر نمی جنگند؛ دست های جنگ افروز عالم – همان هایی که جنگ های منطقه ای و جهانی را در گذشته به راه انداختند و می اندازند - دیگر نمی توانند جنگی به راه بیندازند؛ در مقیاس عالم، صلح و امنیت کامل هست؛ باید برای آن دوران تلاش کرد. قبل از دوران مهدی موعود، آسایش و راحت طلبی و عافیت نیست. در روایات، «والله لتمحصن» و «والله لتغربلن» است؛ بشدت امتحان می شوید؛ فشار داده می شوید. امتحان در کجا و چه زمانی است؟ آن وقتی که میدان مجاهدتی هست. قبل از ظهور مهدی موعود، در میدان های مجاهدت، انسان های پاک امتحان می شوند؛ در کوره های آزمایش وارد می شوند و سربلند بیرون می آیند و جهان به دوران آرمانی و هدفی مهدی موعود (ارواحنا فداه) روزبهروز نزدیک تر می شود؛ این، آن امید بزرگ است؛ لذا روز نیمه شعبان، روز عید بزرگ است. (سخنرانی در اجتماع بزرگ مردم قم، در سالروز میلاد حضرت مهدی (عج) 30/11/1370)