یکی از اتفاقات طبیعی فصل تابستان به ویژه آنهایی که به شنا علاقه دارند, آفتاب سوختگی است. آفتاب سوختگی بیشتر از همه در افرادی که رنگ پوستشان روشن است, بروز می کند. علاوه بر این افرادی که از کرم ضد آفتاب استفاده نکرده یا به درستی استفاده نمی کنند نیز دچار این مشکل می شوند. بنابراین اگر به هر دلیل و به هر شکل در معرض نور خورشید قرار می گیرند, باید از کرم ضد آفتاب و دیگر محافظ ها مانند کلاه و عینک استفاده کنند.
اما گاهی با وجود رعایت نکته هایی برای جلوگیری از آفتاب سوختگی, باز هم این مساله اتفاق می افتد. سوختگی بدن به سه دسته تقسیم می شود. سوختگی درجه اول به سوختگی هایی می گویندکه خیلی وخیم نیست. معمولا به شکل مناطق قرمز رنگ, دردناک و متورمروی پوست دیده می شوند و وقتی به آرامی روی آنها فشار می دهیم سفید رنگ می شوند. این سوختگی بین سه تا شش روز درمان می شود. سوختگی درجه دوم, انواعی است که باعث ایجاد تاول می شود. این سوختگی بین دو تا سه هفته درمان می شود. سختگی درجه سوم, شدید بوده و همه لایه های پوست را درگیر می کند. این سوختگی به رنگ سفید یا مانند گداختگی زغال دیده می شود. این آفتاب سوختگی ممکن است بدون درد باشد چون ممکن است اعصاب آسیب ببینند. یکی از راهکارهای ساده و مهم برای درمان این سوختگی درمان خانگی است.
۱- سرکه, ترمیم کننده تند
سرکه به دلیل آنتی اکسیدان هایی که دارد, باعث ترمیم سلول های آسیب دیده می شود. بهترین نوع سرکه انگور و سیب است.
- روش استفاده: پس از دوش آب سرد به آرامی پوست را خشک کنید. سرکه سیب یا انگور را داخل بطری اسپری بریزید و سرکه را روی نواحی از پوستکه سوخته است, اسپری کنید و به آرامی با کمک باند استریل, پوست را خشک کنید. حراستان باشد, باند استریل را روی پوست نکشید.
۲- عنبرسائل, منبع تانن
این گیاه, سرشار از آنتی اکسیدان تانن است. بنابراین مالیدن عصاره آن روی پوست باعث ترمیم التهاب شده, به بازسازی پوست کمک می کند. از طرفی مانع از رشد احتمالی باکتری ها روی بخش های آسیب دیده پوست می شود.
- روش استفاده: ۳ قاشق مرباخوری برگ عنبرسائل ساییده شده را داخل نیم لیتر آب جوش بریزید. بعد از آنکه کمی محلول جوشید و غلیظ شد, بگذارید خنک شود. سپس با استفاده از پنبه یا گاز استریل, عصاره را روی نقاط آفتاب سوخته پوست بمالید. بگذارید به تدریج عصاره جذب پوست شود. این کار را تا سه بار در روز تکرار کنید.
۳- سیب زمینی, رگ سلامت پوست
این خوراکی به عنوان کاهش دهنده التهاب, کاهش دهنده درد ناشی از خراش پوست و گزیدگی مورد استفاده قرار می گیرد.
- روش استفاده: دو عدد سیب زمینی را با پوست رنده کنید یا به صورت عرضی آن را برش حلقه ای بزنید. سپس رنده رنده شده و یا حلقه های باریک سیب زمینی را روی نواحی آفتاب سوخته به مدت نیم ساعت قرار دهید. همچنین می توانید سیب زمینی رنده شده را هم از توری تمیزی رد کرده, آن را صاف کنید. سپس عصاره سیب زمینی را با کمک پنبه روی نواحی آسیب دیده بمالید.
۴- شیر سرد, کمپرس پروتئین
نوع کم چرب و خنک شیر, بهترین مرهم برای درمان سوختگی است. اول به این دلیل که شیر خنک, التهاب و گرمای ناشی از سخوتگی را کنترل می کند. دوم اینکه شیر حاوی پروتئین است. این مساله به ترمیم سلول ها کمک می کند.
- روش استفاده: گاز استریل را داخل شیر خنک فرو برده و بعد از چند لحظه, آن را روی نواحی آسیب دیده بگذارید. صبر کنید بعد از نیم ساعت گازهای استریل را از روی پوست برداشته و دوش آب سرد بگیرید.
۵- بیکینگ پودر, بی رنگ کننده پوست
شاید عجیب به نظر برسد, اما بیکینگ پودر غیر از اینکه باعث پف کردن کیک می شود, خاصیت درمانی هم دارد. این ترکیب به دلیل ساختار شیمیایی که دارد باعث رفع التهاب پوست می شود.
- روش استفاده: سه قاشق مرباخوری بیکینگ پودر را داخل آب ولرم ریخته و هم بزنید تا اینکه بافت نرم و یکدستی ایجاد شود. سپس آن را روی نواحی آفتاب سوخته ریخته و با پشت قاشق, مخلوط را به قطر یک سانتی متر روی پوست بمالید. ۴۵ دقیقه صبر کنید و سپس دوش آب سرد بگیرید.
۶- چای و نعنا, ضد التهاب سبز
چای به ویژه چای سبز حاوی «اسید تانیک» و «تئوبرومین» است. هر دوی این ترکیب ها خنک کننده و ضدالتهاب هستند. نعنا نیز حاوی آنتی اکسیدان «مینت» است. بنابراین مخلوط این دو می تواند به رفع التهاب پوست کمک کند.
- روش استفاده: داخل ۲۵۰ سی سی آب جوشیده, ۵ گرم کیسه ای سبز و سه فنجان برگ نعنای تازه خرد شده بریزید. بعد از ۱۰ دقیقه این محلول را از روی گاز بردارید. بگذارید تا خنک شود. با استفاده از گاز استریل محلول را روی نواحی آسیب دیده بمالید.
۷- ماست, ضد التهاب سفید
اسیدها, آنزیم ها و پروتئین موجود در ماست باعث ترمیم نواحی ملتهب پوست ناشی از آفتاب سوختگی می شود. ماست باید کاملا خالص بوده و هیچ ترکیب اضافی ای مانند مواد طعم دهنده و… همراه آن نباشد.
- روش استفاده: ماست خنک را به قطر یک سانتی متر روی نواحی ملتهب بمالید. نیم ساعت صبر کنید و سپس دوش آب سرد بگیرید. می توانید برای تاثیر بیشتر کمی کوبیده برگ نعنا ی گشنیز را نیز به آن اضافه کنید.
۸- پوست کدو, نجات بخش
پوست کدو مانند پوست خیار خاصیت ضد التهاب دارد. بنابراین برای رفع التهاب یکی دیگر از داروهای خانگی, پوست کدو است. البته گوشت کدو نیز همین خاصیت را دارد.
- روش استفاده: بسته به وسعت سوختگی بدن, تعدادی کدو را خوب بشویید. آنها را پوست بکنید و پوست کدو را روی نواحی مورد نظر قرار دهید. آب فراوان موجود در پوست کدو باعث آبرسانی به پوست شده و التهاب و خشکی آن را از بین می برد.
سه مرهم دیگر…
۱- آلوئه ورا
یک برگ آلوئه ورا را از کنارش خارج کنید. شیرابه خارج شده از آن را در یک فنجان بریزید. سپس آن را با کمک گاز یا پنبه استریل روی نقاط آسیب دیده بمالید. شیرابه این گیاه به درمان سوختگی کمک می کند. پس از نیم ساعت, پوست را بشویید.
۲- سیب
این میوه هم خاصیت درمانی دارد. اما باید شیرین و آبدار باشد. بهترین آن سیب لبنان است. یک عدد سیب لبنان را با پوست رنده کنید و آن را روی نواحی آسیب دیده بمالید. نیم ساعت صبر کنید و پوست را بشویید. این ویژگی به دلیل تانن و آب موجود در سیب است.
۳- خیار
این میوه آبدار است. یکی از مشکلات نواحی آفتاب سوخته, از دست رفتن آب پوست و خشکی آن است. بنابراین برای درمان باید رطوبت مورد نیاز تامین شود. برای این کار بسته به وسعت سوختگی, چند عدد خیار را رنده کرده و روی نواحی آسیب دیده بمالید. نیم ساعت بعد پوست را با آب سرد بشویید.