روزنامه های امروز، موضوع تلگرام و حرف های وزیر ارتباطات در این باره را در کانون توجه قرار داده اند. این در حالی است که موضوع برجام و همچنین تخلفات در زمان تحریم ها، از دیگر موضوعات مهم امروز بوده است.
به گزارش «تابناک»، موضوع تلگرام و انتخابات آینده از هم اکنون چالش جدی است. روزنامه جوان امروز تمام صفحه نخست خود را به این موضوع اختصاص داده است.
جوان در گزارشی با تیتر «وزیر ارتباطات: ادامه فعالیت تلگرام را قبول ندارم» نوشت: «رئیسجمهور چندی پیش به وزارت ارتباطات خود بالید که اینترنت و فضای مجازی در طول انتخابات مجلس شورای اسلامی به کار خود مشغول بود و بازیگر اصلی فضای کشور بود اما با این وجود وزیر او چنین نظری ندارد و میگوید موافق فعالیت تلگرام در ایران نیستیم. واعظی موضعی متفاوت از رئیسجمهور اتخاذ کرده است و احتمالاً باید در انتظار برخورد شفاهی روحانی با وی بود!
برخوردهایی شبیه بیارتباط دانستن حوزه کاری برجام با صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی که از دبه غربیها در برجام گفت و با واکنش تند رئیسجمهور همراه شد یا برخورد اخیر با وزیر ارشاد که چرا با لغو کنسرتها در مشهد موافقت کرده است. اما محمود واعظی روز گذشته در نشست صمیمی با طلاب فعال در فضای مجازی کمی متفاوت از پاستور به صحبت پرداخت و گفت: ما باید شبکه اجتماعی بومی خود را داشته باشیم، این کار منطقی نیست و از نظر امنیتی هم درست نیست که اطلاعات 20 میلیون کاربر در خارج از خاک ایران ذخیره شود و آنها بتوانند روی این اطلاعات دخل و تصرف داشته باشند. اوج صحبتهای وی آنجایی بود که گفت: «قبول نداریم فعالیت تلگرام ادامه پیدا کند»، ولی خبرگزاریهای نزدیک به دولت بخش دیگری را مورد توجه قرار دادند: «شبکههای مجازی خارجی میتوانند در کشور فعالیت کنند به شرط اینکه سرورهایشان در داخل کشور باشد».
واعظی رسماً موضعی را اعلام کرد که به مذاق رسانههای خاص خوش نیامده و سانسور شده است ولی پرسش اصلی اینجاست که تکلیف تلگرام در ایران چه خواهد شد؟ بلاتکلیفی از آن جهت بیشتر خودنمایی میکند که وزیر ارتباطات اینگونه میگوید: «دلیل اینکه کاری نمیکنیم این است که نمیخواهیم حکومت را مقابل 20 میلیون نفر قرار دهیم و بستن تلگرام هم مشکلی را حل نمیکند. ما وایبر، ویچت و شبکههای دیگر را داشتیم آیا با بستن این نرمافزارها آنها بیکار نشستند؛ وقتی یکی از این نرمافزارها بسته شد ظرف 24 ساعت 12 میلیون کاربر وارد نرمافزار دیگری شدند و اگر این بسته شود به سرعت نرم افزار دیگری اوج میگیرد.» ایسنا در این باره فقط به این نکته اکتفا کرده است: «شرط فعالیت نرمافزارهای پیامرسان در ایران این است که سرورهایشان در ایران مستقر شوند.» ایرنا هم بهطور کل این موضوع را فراموش کرده و در حوزه اشتغالزایی و تولید محتوا در فضای مجازی پرداخته است».
همچنین این روزنامه در گزارش دیگری با عنوان «آیتالله مکارم: درآمد دولت از تلگرام به آسیبهایش نمیارزد» نوشت: «حضرت آیتالله ناصر مکارم شیرازی در دیدار با وزیر ارتباطات به شدت از پیامرسان «تلگرام» انتقاد کرد. تلگرام پرکاربردترین پیامرسانی است که این روزها در گوشیهای تلفن همراه ایرانیان وجود دارد. برنامهای با کاربرد راحت که امکان ایجاد گروه، کانال و چتهای گروهی را میدهد و در آن فایلهای صوتی و تصویری به راحتی انتقال داده میشود. دسترسی آسان و امکانات این برنامه فضا را برای هرگونه فعالیتی آماده میکند و متأسفانه بخشی از این فعالیتها نیز ناسالم است.
آلودگی فضای تلگرام تا به امروز انتقادهای زیادی را در پی داشته است و حتی درخواستهایی برای فیلتر شدن این پیامرسان وجود داشته که تا به حال محقق نشده است. یکی از دلایل فیلتر نشدن تلگرام را در مقاومت دولت میدانند که از این رسانه تاکنون به عنوان رسانه فراگیر زیرمیزی خود بهره برده است! با وجود این برخوردهای قضایی با ناهنجاریهای اجتماعی در این شبکهها صورت میگیرد بهطوری که دیروز خبر بازداشت مدیران 450 صفحه، کانال یا گروه شبکههای موبایلی منتشر شد.
این افراد در تلگرام، واتساپ و اینستاگرام فعالیت داشتهاند. جدیدترین انتقاد به نرمافزار تلگرام را حضرت آیتالله مکارم شیرازی از مراجع شهر مقدس قم در دیدار با محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات داشت.
دولت در پی استفاده انتخاباتی از تلگرام!
آیتالله مکارم شیرازی در دیدار با وزیر دولت یازدهم از نگاه درآمدی دولت به تلگرام انتقاد کرد، این تنها استفادهای نیست که دولت از پیامرسان تلگرام انتظار دارد. برنامه اصلی دولت نه فقط فروش حجم اینترنت برای استفاده بیشتر از تلگرام، بلکه استفاده از فضای این پیامرسان برای بهرهبرداری در زمان انتخابات پیش روی ریاستجمهوری است.
گفته میشود مشاوران رئیسجمهور که از طیف کارگزاران هستند به وی توصیه کردهاند در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده روی دو نقطه قوت «برجام و تلگرام» تکیه کند. برجام برای برجسته نشان دادن دستاوردهای دیپلماتیک دولت و تلگرام برای آماده کردن فضای انتخاباتی و بهرهگیری از فراگیرشدن این پیامرسان.
تقریباً این روزها رئیسجمهور در سخنرانیهایش به این دو موضوع میپردازد. دولت به شدت از گسترش شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای رایگان گوشیهای هوشمند استقبال میکند. کاهش درآمد مخابرات به خاطر پایین آمدن تماسهای تلفنی و ارسال پیامک در حال جبران شدن با افزایش شدید خرید حجمی اینترنت است.
بستههای اینترنتی تراز مالی مخابرات را مثبت و زمینه را برای حضور و ارتباط مستقیم جناحهای سیاسی طرفدار دولت با مردم در فضای مجازی فراهم میکنند. به نظر میرسد حتی اگر انتقادها تندتر از آنچه آیتالله مکارم شیرازی بیان کرد نیز باشد، دولت نه تنها برنامهای برای مهار فساد اجتماعی در شبکههای مجازی در پیش نمیگیرد، بلکه تلاش میکند مخالفان تلگرام یا برنامههای مشابه را به بهانه محدودکردن آزادیهای اجتماعی زیر سؤال ببرد. »
برجام و آثار آن!
روزنامه کیهان امروز در خبری در ستون اخبار ویژه خود با عنوان «مسئول یکی از کمیتههای تیم مذاکرهکننده به جرم جاسوسی دستگیر شد» نوشت: «متهم دو تابعیتی در حالی که تحت عنوان مشاوره و هیئتمدیره برخی بانکها جزو نجومیبگیران دولت بوده، در ازای ارائه اطلاعات مختلف داخلی به مؤسسات تأثیرگذار بر تحریمها مبلغی در حدود ماهانه 7500 پوند (حدود 30 میلیون تومان) دریافت میکرده است.
روز سهشنبه 26 مردادماه سال جاری بود که رسانهها خبری را از قول دادستان تهران درخصوص دستگیری و بازداشت یک متهم ایرانی دو تابعیتی در هفته گذشته در تهران و مرتبط با سرویس جاسوسی انگلیس منتشر کرده بودند، جعفری دولتآبادی همچنین افزوده بود: متهم در حوزه اقتصادی و مرتبط با ایران فعالیت میکرده است.
به گزارش نسیم آنلاین، پیگیریها و شنیدهها حاکی است فرد دو تابعیتی بازداشت شده علاوه بر فعالیتهای اقتصادی دولتی و خصوصی، «مسئول یکی از کمیتههای مهم هیئت مذاکرهکننده» و «نماینده یکی از نهادهای مالی» در این تیم است. وی در هفته گذشته توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
یکی از عناوین اتهامی وی دریافت حقوق از موسسات آمریکایی و انگلیسی در ازای ارائه اطلاعات مهم مالی و اقتصادی جمهوری اسلامی است.
پیگیریها مشخص کرده وی در حالی که تحت عنوان مشاوره و هیئتمدیره برخی بانکها جزو یکی از نجومیبگیران دولت بوده، در ازای ارائه اطلاعات مختلف داخلی ( که به جهت حضور در سطوح عالی مدیریتی اطلاعات مهمی را در اختیار داشته) به موسسات تاثیرگذار بر تحریمها مبلغی در حدود ماهانه 7500 پوند (حدود 30 میلیون تومان) دریافت مینموده است.
بنا بر برخی گزارشها، فرد دستگیر شده، مسئول بانکی تیم مذاکرهکننده بوده و ضمن تابعیت ایرانی، تابعیت انگلیسی همه داشته است!»
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «٣٠میلیون دلاری که در هواپیما گم شد» به روایت روایت جهانگیری از دوره تحریمها پرداخته و می نویسد: « معاون اول رئیسجمهوری با اشاره به یک فساد اقتصادی دیگر گفت: «برای آزردهنشدن خاطر مردم خیلی از مسائل را نمیگوییم. زمانی گروهی تصمیم گرفتند در دوران تحریم از یکی از کشورهای خارجی پول بیاورند. در بانک مرکزی آنجا ١٣٠ میلیون دلار تحویل آنها دادند و همانطور در هواپیما نشستند و وقتی به ایران بازگشتند، صد میلیون دلار به بانک مرکزی تحویل دادند؛ وقتی هم پرسیده میشود ٣٠ میلیون دلار چه شد، میگویند نمیدانیم گم شده، تا این لحظه هم گم شده است».
روزنامه اعتماد نیز در گزارشی با عنوان «بازداشت یونانی ٢٨ میلیون دلاری » نوشت:« اسلامیان با اشاره به اینکه ستاد سامانیافتهای در صندوق وجود نداشت، گفت: اکنون شاهد کنترل، نظم و افزایش بهرهوری در هلدینگهای تخصصی هستیم، پروژههای زیادی آغاز شده بهطوری که در سال ٩٢ سود کل شرکتها ٨٠٠ میلیارد تومان بود، در سال ٩٣ با رشد ٣٥ درصدی ١٢٠٠ میلیارد تومان و در سال ٩٤ به ١٥٠٠ میلیارد تومان رسیده است و امسال امیدواریم این روند ادامه پیدا کند.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشور با اشاره به وضعیت رکود در کشور و منابعی که از شرکتها خارج و توسط دادستانی بازگردانده شده، گفت: آخرین مورد مربوط به فرد یونانی بود که در جریان معاملات ٢٨ میلیون یورو از منابع شرکت نفتکش را که زیرمجموعه صندوق بود، از اوایل سال ٩٢ در اختیار داشت و تحویل نداده بود. این فرد به گفته دادستانی، سه هفته پیش بازداشت شده و امیدواریم اعتباراتی که ٣ سال است دراختیارش بوده و پرداخت نکرده به بیتالمال برگردد. در حوزه بازنشستگی، یک میلیون و ٢٩٠ هزار بازنشسته داریم که با افراد تحت تکفل دو میلیون نفر میشوند و بیش از ٥٠ درصد از آنها از آموزش و پرورش هستند. زمانی که تورم افزایش مییابد، قدرت حقوقی بازنشستگان کاهش پیدا میکند، در دولت روحانی تورم کاهش یافته بهطوری که در سال ٨٦ با تورم ٤/١٨درصدی، افزایش حقوق 10 درصد بود، در سال ٩١ با تورم ٥/٣٠ درصدی، افزایش حقوق ١٥ درصد شده است. »
روزنامه ایران نیز در گفت و گو با رئیس بانک مرکزی با عنوان «بازگشایی 6هزار «ال سی» پس از «برجام» به نقل از سیف نوشت: «جریمه شدن بانکهای بزرگ در گذشته نگرانی ویژهای را در جامعه بانکی بینالمللی ایجاد کرده است، این نگرانیها باید برطرف و دیوارهای فروریخته تحریم با اطمینان و اعتماد بازسازی شود؛ حصول به این وضعیت نیازمند مرور زمان و تعاملات سازنده با جامعه بانکی است.
سیف خبرداد: با این حال تاکنون بیش از 470 رابطه کارگزاری بین بانکهای ایران با بانکهای دیگر کشورها ایجاد شده و بالغ بر 6 هزار (اعتبار اسنادی) گشایش یافته است و با تداوم مذاکرات روز به روز شاهد پیشرفت در این حوزه هستیم».
انتخابات سال 96
روزنامه آرمان در گفت و گو با حسن رسولی با عنوان «جزئیات دیدار روحانی و رئیس دولت اصلاحات» به نقل از وی نوشت: «پس از اینکه حامیان آقای روحانی که در انتخابات مجلس با اصلاحطلبان ائتلاف کرده بودند به عهد خود وفا نکردند، گفتوگویی بین رئیس دولت اصلاحات و آقای روحانی انجام شده است. در این گفتوگو رئیس دولت اصلاحات گلایه خود و اصلاحطلبان را از این مساله به آقای روحانی منتقل کرده