به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایرنا، رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در نشست سران آ.سه آن و شرق آسیا، گفت که حکم دیوان بین المللی داوری لاهه الزام آور است و به روشن شدن حقوق کشورهای منطق کمک می کند.
وی در حالی حکم دیوان بین المللی رأی واری لاهه را الزام آور دانست که احکام دیوان داوری ضمانت اجرایی ندارد، اما برای طرف برنده (فیلیپین) امتیازی اخلاقی و سیاسی محسوب می شود.
دولت چین رای 22 تیرماه دیوان لاهه دایر بر اینکه ادعاهای مالکیت پکن بر دریای جنوبی چین مبنای حقوقی ندارد، قاطعانه رد و تاکید کرد 'حاکمیت سرزمینی و حقوق دریایی' چین در این دریا 'به هیچ وجه' تحت تاثیر این رای قرار نخواهد گرفت.
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه گفت: من متوجه افزایش تنش ها در منطقه شدم، اما با نگاه به آینده و افزایش گفت وگو می توانیم حرکت سازنده ای برای از بین بردن تنش و ترویج دیپلماسی و ثبات داشته باشیم.
اوباما معتقد است ادعای چین در مورد بخش هایی از آب های منطقه که سالانه 5 هزار میلیارد دلار تجارت جهانی از طریق آن جابجا می شود و برای تقویت ادعای خود به ساخت و ساز جزایر مصنوعی در آن پرداخته است، مبنای قانونی ندارد.
چین با عصبانیت حکم دادگاه لاهه را 'کاغذ باطله' خواند.
به نوشته تارنمای شبکه خبر آسیا، بی شک تاکید اوباما بر الزام اجرای حکم دادگاه لاهه باعث واکنش شدید چین خواهد شد که معتقد است آمریکا هیچ نقشی در مناقشات منطقه ای ندارد.
دیگر کشورهای مدعی اراضی دریای جنوبی چین مانند فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی که از اعضا اتحادیه آ.سه.آن به شمار می روند هم اکنون برای اجلاس اتحادیه آ.سه.آن در لائوس به سر می برند.
'لی کچیانگ' نخست وزیر چین نیز در نشست سران آ.سه.آن در لائوس حضور داشت. وی پنجشنبه هفته آینده با اوباما در نشست 18 کشور شرق آسیا دیدار می کند.
رهبران آ.سه.آن در بیانیه خود در روز چهارشنبه اعلام کردند که از تحولات اخیر در دریای جنوبی چین به شدت نگران هستند.
براساس گزارش رسانه های غربی، لابی قدرتمند چین کمک کرد تا در بیانیه آ.سه.آن به حکم صادر شده دادگاه لاهه در ماه ژوئیه اشاره ای نشود.
در همین حال فیلیپین روز چهارشنبه با منتشر کردن عکس هایی از فعالیتهای جدید چین و کشتی های چینی در منطقه 'اسکاربورو شوال' در اراضی مورد مناقشه فیلیپین که چین از سال 2012 در کنترل خود گرفت، توجه کشورهای منطقه را به این نقطه جلب کرد.
براساس این گزارش، اگر چین به ساخت جزیره در این منطقه اقدام نمی کرد باید پاسگاه نظامی مرزی خود را 230 کیلومتر دورتر از مرز فیلیپین یعنی جایی که نیروهای آمریکایی در آنجا مستقر هستند، منتقل می کرد.
ادعای چین در مورد اراضی مورد مناقشه همچنین می تواند گام بزرگی در شناسایی و کنترل منطقه هوایی سراسر این آبها باشد.
اوباما ماه مارس برای عدم ساخت وساز چین در منطقه 'اسکاربورو شوال' هشدار داده بود.
احداث جزیره توسط چین در 'اسپراتلی' یکی دیگر از مناطق مهم استراتژی منطقه نیز باعث شده تا آمریکا دست به نمایش قدرت نظامی در این منطقه بزند.
آمریکا با اعزام کشتی و هواپیماهای جنگی به نزدیکی این جزایر خشم چین را برانگیخت.
تحلیلگران امنیتی معتقدند ساخت و ساز چین در 'اسکاربورو شوال' می تواند باعث رویاروی نظامی شود.
چین هفته اخیر بارها اصرار کرد که هیچ فعالیت ساخت و ساز در این منطقه ندارد.