کد خبر: 67913100
تاریخ انتشار: شنبه 27 شهريور 1395
خانه » سایت های خبری » خبرنامه دانشجویان ایران » فریب در سایه آتش بس فرضی!
نسخه چاپی
ارسال به دوستان

به گزارش چی 24 به نقل از خبرنامه دانشجویان ایران:

خبرنامه دانشجویان ایران: بالاخره پس از ماه‌ها مذاکره ، آتش‌بس توافقی روسیه و آمریکا در سوریه از دوشنبه شب گذشته به اجرا گذاشته شد. محتوای این توافق شامل 5 سند می باشد که جزئیات آنها کاملاً روشن نیست، اما بر اساس آنچه منتشر شده این توافق نکات مهم و ابهامات فراوانی دارد که آن را فرضی می‌نمایاند و راه را برای فریبکاری و سوءاستفاده آمریکا و کشورهای حامی تروریست‌ها از آتش‌بس فراهم می‌کند.

به گزارش خبرنامه دانشجویان ایران به نقل از کیهان، سرمقاله امروز روزنامه کیهان/دکتر محمدحسین محترم: بالاخره پس از ماه‌ها مذاکره ، آتش‌بس توافقی روسیه و آمریکا در سوریه از دوشنبه شب گذشته به اجرا گذاشته شد. محتوای این توافق شامل 5 سند می باشد که جزئیات آنها کاملاً روشن نیست، اما بر اساس آنچه منتشر شده این توافق نکات مهم و ابهامات فراوانی دارد که آن را فرضی می‌نمایاند و راه را برای فریبکاری و سوءاستفاده آمریکا و کشورهای حامی تروریست‌ها از آتش‌بس فراهم می‌کند. لذا:

اول؛  این توافق در ماه‌های پایانی حضور اوباما در کاخ سفید و بر اساس نیاز دموکرات‌ها در عرصه سیاسی به دستاوردی دیپلماتیک، برای استفاده در رقابت‌ها و تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری تنظیم شده است. چنان که سخنگوی کاخ سفید بعد از توافق تاکید کرده «این توافقنامه به شکلی تنظیم شده که همه اهداف ما را محقق می‌کند» و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا یک روز قبل از اعلام توافق آتش‌بس نیز صریحا اعلام کرده بود «درصورتی که همه اهداف و خواسته‌های واشنگتن محقق نشود، آمریکا هیچ توافقی را نخواهد پذیرفت».

 دوم؛ تجربه سال‌های اخیر نشان داده هر زمان که ارتش سوریه به پیروزی‌هایی می‌رسد و تروریست‌ها در مخمصه قرار می‌گیرند و راه فراری ندارند، حرکات و تلاش‌های آمریکا برای برقراری آتش‌بس شروع می‌شود تا فضایی برای تجهیز بیشتر تروریست‌ها فراهم شود و دور جدیدی از حملاتشان را آغاز کنند. به همین دلیل توافقات قبلی با فریبکاری و بدعهدی آمریکا و سوءاستفاده گروه‌های تروریستی به شکست انجامید و حاصلی برای مردم سوریه نداشت.

سوم؛ در این توافق هم هدف آمریکا کمک‌رسانی و امداد به مردم سوریه نیست بلکه منظور کمک به تروریست‌های محاصره شده در حلب با غیرنظامی شدن و باز شدن جاده کاستیلو برای تردد آزاد تروریست‌ها از شرق حلب و فرار آنها به دیگر مناطق و جایگزین کردن تروریست‌ها با نیروهای تازه نفس و تجهیزات جدید است مثل آنچه که با بدعهدی و سوء‌استفاده آمریکایی‌ها در خان طومان رخ داد. چنان که خبرگزاری فرانسه یک روز قبل از اجرای آتش‌بس از تلاش محرمانه سازمان جاسوسی آمریکا برای کمک تسلیحاتی بیشتر، به برخی از گروه‌های تروریستی در سایه آتش‌بس جدید از طریق کشورهای همسایه سوریه خبر داد. موضوعی که قبل از این ریچارد بلاک سناتور ایالت ویرجینیا به آن اذعان کرده بود.

چهارم؛  یکی از ابهامات اساسی توافق آتش بس جدید توقف حملات هوایی سوریه علیه تروریستها است. سؤال این است که چگونه می‌توان پذیرفت یک دولت قانونی علیه گروههای تروریستی که تمامیت ارضی ، امنیت و منافع ملی و حاکمیت کشورش را آماج حملات و تهدیدات خود قرار دادند، مجبور به توقف حملات هوایی و مبارزه با تروریستها شود؟ سؤالی که جان کربی سخنگوی خارجه آمریکا به صراحت پاسخ آن را داده است: «هدف این است که نیروی هوایی سوریه محدود شود تا نتواند مواضع مخالفان (تروریست‌ها) را هدف قرار دهد». قطعاً هدف، زمین‌گیر کردن نیروی هوایی ارتش سوریه و مقدمه‌ای برای توقف حملات زمینی و حذف نیروهای مردمی در مبارزه با تروریست‌ها در توافقات بعدی است، درخواستی که آمریکا در عراق به دنبال آن است. گرچه لاوروف نهم شهریور زمانی که جان کری از همکاری هوایی مشترک آمریکا و روسیه در سوریه سخن می‌گفت، تاکید کرده بود این همکاری به معنی کنارگذاشتن نیروی هوایی سوریه نیست. حال باید منتظر ماند تا دلیل پذیرش پیشنهاد توقف حملات هوایی سوریه توسط روس‌ها روشن شود.

پنجم؛  انجام حملات هوایی مشترک آمریکا و روسیه علیه تروریست‌ها بدون هماهنگی و همکاری با سوریه از دیگر ابهامات توافق جدید آتش‌بس است. این که کشوری از بیرون، داخل خاک یک کشور بدون درخواست و اطلاع دولت مرکزی و قانونی آن کشور و بدون همکاری و هماهنگی عملیات نظامی انجام دهد، هم نقض قوانین بین‌المللی و هم نقض حاکمیت ملی یک کشور است. به نظر می‌رسد روح این توافق از یک سو به رسمیت نشناختن دولت قانونی سوریه از سوی آمریکا و اصرار واشنگتن به حذف بشار اسد در شرایط مناسب است و از سوی دیگر آمریکا با این توافق قصد دارد به حضور غیرقانونی خود در سوریه مشروعیت ببخشد.

ششم؛ ابهام مهم دیگر این توافق همچون توافق‌های قبلی که به شکست انجامید، این است که ضمانت اجرایی آتش‌بس چیست؟ بر همین اساس تناقض آمریکا در تفاوت قائل شدن بین تروریست‌ها نیز از دیگر موارد ابهام این توافقنامه است که ضمانت اجرایی آتش‌بس را زیر سؤال می‌برد. همزمان با اعلام آتش‌بس، گروه تروریستی احرارالشام که آمریکا حاضر نیست نام آن را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد، به کمک گروه تروریستی فتح‌الشام یا همان جبهه النصره در جنوب سوریه، در قنیطره عملیاتی تحت عنوان قادسیه جنوب را با پشتیبانی حملات هوایی و آتش توپخانه رژیم صهیونیستی آغاز کردند.

هفتم؛ آمریکا در این توافق تمام راه‌های نقض عهد و فریبکاری را برای خود باز گذاشته است. سؤال این است که چرا در توافق از همان ابتدا بر آتش‌بسی دائمی و پایدار تاکید نشده است؟ چون : 1- همین که آمریکایی‌ها پیشنهاد دادند ابتدا 24 ساعت و بعد 48 ساعت و نهایتاً یک هفته آتش بس را تمدید می‌کنند ، نشان می‌دهد آنها به دنبال تحقق آتش‌بس واقعی و پایان درگیری‌ها در سوریه نیستند. 2- جان کری در رویکردی فریبکارانه گفته اگر آتش‌بس یک هفته دوام بیاورد، نیروهای آمریکایی حاضرند با ارتش روسیه همکاری کنند. 3- در توافق قید شده هر زمان هر یک از طرفین احساس کنند آتش‌بس نقض شده، می‌توانند توافقنامه را ترک کنند. 4- در توافق همچنین تاکید شده هواپیماهای سوریه بر فراز مناطقی که جبهه النصره و داعش با دیگر گروه‌های تروریستی که آمریکا آنها را مخالفان مشروع و میانه‌رو می‌خواند،  همزمان حضور داشته باشند، نمی‌توانند عملیات انجام دهند. این یعنی اینکه آمریکا قصد دارد به بهانه حضور گروه‌های تروریستی به اصطلاح میانه‌رو، مانع مبارزه ارتش سوریه حتی علیه داعش و النصره شود. 5- برهمین اساس جان کری از قبل توپ را در زمین سوریه انداخته و تاکید کرده اگر دولت سوریه تروریست‌ها را هدف قرار دهد، ما آتش‌بس را ادامه نخواهیم داد. لذا به نظر می‌رسد هدف آمریکا، از یک طرف، یک هفته فرصت طلایی برای تجهیز تروریست‌ها و دادن نفس تازه به آنهاست تا با اتمام آتش‌بس و یا نقض آن، تروریست‌ها به جنایات خود ادامه دهند، و از طرف دیگر از ادامه همکاری با روسیه در مبارزه با داعش و النصره خودداری کند.

هشتم؛ فریبکاری آمریکا در این توافق آنجا به اوج خود می‌رسد که از یک طرف عنوان شده این توافق شامل گروه‌های تروریستی داعش و جبهه فتح الشام (جبهه النصره) نمی شود، و از طرف دیگر گفته شده در این توافق سوریه حق حملات علیه دیگر گروه‌های تروریستی از جمله احرارالشام که واشنگتن آنها را میانه‌رو می‌خواند، را ندارد! معنی این سخن این است که آتش‌بس یک آتش‌بس یکطرفه از سوی دولت سوریه خواهد بود.!

نهم؛ نکته مهم مغفولِ توافق جدید این است که هیچ اشاره‌ای به حضور نظامی ترکیه در خاک سوریه و توقف عملیات نظامی این کشور نشده است. موضوعی که می‌توانست و می‌بایست حداقل در مقابل توقف حملات هوایی ارتش سوریه علیه تروریست‌ها مورد درخواست روس‌ها قرار می‌گرفت . لذا احتمال می‌رود نیروهای نظامی ترکیه نیز با سوءاستفاده از غیرنظامی شدن جاده کاستیلو به بهانه مبارزه با داعش که شامل این توافق نمی‌شود، به سمت حلب حرکت کنند.

دهم؛ این آتش‌بس در حالی از سوی روسیه به یک توافق و سند تعبیر شده که آمریکا از آن به‌‌عنوان یک برنامه کاری یاد کرده و سازمان ملل هم با کمی اغماض آن را تفاهم نامه خوانده است. در این آتش‌بس باید گفت احتمالا روس‌ها دوباره فریب آمریکایی‌ها را خوردند و از تجربه گذشته درس لازم را نگرفتند چرا که این توافق نه تنها برای مردم سوریه و محور مقاومت نتیجه‌ای نخواهد داشت بلکه برای خود روس‌ها هم دستاوردی نخواهد داشت، نکته مهم اینجاست در حالی که لاوروف بر بی‌اعتمادی عمیق به آمریکا تاکید کرده و خواستار برطرف کردن این بی‌اعتمادی‌ها از سوی آمریکایی‌ها شده ، جان کری در پاسخش گفته «مبنای این توافق اعتماد نیست»! ، که نشان می‌دهد آمریکا در پی عملیات فریبکارانه و سوءاستفاده از اجرای آتش‌بس است. لذا یک واقعیت اساسی در سوریه تجربه شده که هر تلاشی برای پایان دادن بحران سوریه با ورود فریبکارانه و بدعهدی آمریکا بی‌نتیجه می‌ماند و این همان نکته‌ای است که بشار است بعد از نمازعید قربان در بازدید از منطقه آزاد شده داریا بر آن تاکید کرد که: «بدون اعتماد به کمک‌های خارجی‌ها به مبارزه با تروریسم ادامه می‌دهیم».

اما سرنگونی جنگنده اف 16 و پهپاد رژیم صهیونیستی در جنوب قنیطره و در عمق خاک سوریه ، توسط پدافند هوایی این کشور تأثیر قابل توجهی بر معادلات جنگ گذاشته و پیام قاطع و روشنی به آمریکا داد که سوریه هیچ‌گاه چنین تحمیلی را نمی‌پذیرد و این ارسال پیام در صحنه عمل یک روز بعد از هشدار بشار اسد در روز عید قربان رخ داده که: «ارتش سوریه در برابر نقض حاکمیت و تمامیت ارضی کشورش سکوت نمی‌کند و بیکار نخواهد نشست».

 

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
طراحی پرتال خبری، توسط پارس نوین