سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (UNESCO) که بهطور خلاصه یونسکو نامیده میشود، یکی از سازمانهای تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد است که درسال ۱۹۴۵ تشکیل شد. وظیفه اصلی این سازمان، همانطور که از نام آن برمیآید، توسعه همکاریهای بینالمللی در زمینه امور آموزشی، علمی و فرهنگی است و یونسکو در اجرای این وظیفه، اقدامات موثری در امر سوادآموزی، تحقیقات علمی و حفظ و حراست آثار فرهنگی و باستانی در سطح جهان به عمل آورده است.
همچنین کمک به صلح و امنیت جهانی از طریق ترویج همکاری میان ملتها به وسیله آموزش و پرورش، گسترش علوم و فرهنگ در جهت ایجاد احترام به عدالت، حکومت قانون، حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همگان از دیگر اهداف یونسکو است. هیئت مدیره ۵۸ نفری یونسکو برای نظارت بر برنامههای آن توسط کنفرانس عمومی این سازمان، مرکب از نمایندگان کشورهای عضو، انتخاب میشوند و حداقل سالی دو بار تشکیل جلسه میدهد.
مقر یونسکو در شهر پاریس فرانسه بوده و تا سال ۲۰۰۲ میلادی، تعداد ۱۸۵ کشور در آن عضویت داشتهاند.
روزشمار: ۱۴ آبان؛ تأسیس سازمان یونسکو -آکاروزشمار,روزشمار ۱۴ آبان,روزشمار ۴ نوامبر,یونسکو,سازمان یونسکو,تأسیس سازمان یونسکو,سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد
آکاایران: روزشمار: ۱۴ آبان؛ تأسیس سازمان یونسکو
یونسکو در برخی کشورها مانند آمریکا، بریتانیا و سنگاپور در راس مناقشات قرار داشته است. در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰، حمایت یونسکو از ایجاد «نظم نوین اطلاعات در جهان» و گزارش «مک براید» مبنی بر دموکرات کردن رسانهها و ایجاد فضای مناسب برای دسترسی آسان به اطلاعات به شدت در این کشورها مورد انتقاد قرار گرفت و این کشورها این روند را تلاشی برای مقابله با آزادی مطبوعات دانستند.
برخی کشورهای غربی یونسکو را پایگاه کمونیست و کشورهای جهان سوم برای حمله به جهان غرب میدانستند. در سال ۱۹۸۴، آمریکا در اعتراض به روند موجود از یونسکو استعفا داد و فعالیتهایش را به حالت تعلیق درآورد و بریتانیا و سنگاپور هم در سالهای ۱۹۸۵ و ۱۹۸۶ به آمریکا ملحق شدند. با تغییر دولت بریتانیا در سال ۱۹۹۷ این کشور مجدداً به یونسکو پیوست و آمریکا هم در سال ۲۰۰۳ مجدداً به این سازمان ملحق شد. در طی این سالها، اصلاحات اساسی در این سازمان انجام شد.
انسجام برنامهها و ارتباط منطقی بین آنها یکی از چالشهای یونسکو در دنیای امروزی است. یکی از دلایل اصلی بروز این چالش امکان مدیریت پروژهها توسط دفاتر مختلف یونسکو که بین آنها ارتباط مؤثر و همکاری لازم وجود ندارد.
یونسکو جوایز و مدالهایی را در زمینههای مختلف علمی و فرهنگی ارائه میکند که برخی از آنها عبارتند از: * جایزه ژان. اموس. کومو نیوس پدر تعلیم و تربیت، برای نظریهپردازان برجسته آموزش، دو سالانه.
توصیه های سفر - روزشمار: ۱۴ آبان؛ تأسیس سازمان یونسکو