مایکروویو، امواج رادیویی با طول موج کوتاه هستندکه مثل پرتوهای قابل رویت نور بخشی از طیف الکترومغناطیسی را تشکیل می دهند . امواج کوتاه بیشتر برای برنامه های تلویزیونی، رادار و تلفن همراه بکار می رود. در صنعت برای فرآوری مواد و در آشپزخانه برای پختن غذا از آن استفاده می شود. این امواج دربرخورد با یک ماده ممکن است منعکس، منتشر یا جذب شوند. مواد فلزی این امواج راکاملاً منعکس می کنند. مواد غیرفلزی مثل شیشه و پلاستیک امواج را از خود عبور میدهند و موادی که دارای آب هستند مانند غذاها انرژی این امواج را جذب می کنند.
مایکروویو,چیست؟,آکاایران,امواج,امواج,برای,مواد,برا,منتشر,تلفن,امواج رادیویی با طول موج,ماده,نور,نور,تشکیل,شود,منتشر,تلفن همراه بکار می رود
●مکانیسم کار:
در این دستگاه یک وسیله الکترونیکی بنام گلنترون برای تولید امواج مایکروویو بکار رفته، امواج تولید شده وارد فضای بسته اجاق فلزی، شده ازدیواره ها منعکس و توسط غذا یا مایع داخل آن جذب شود. امواج در غذا نفوذ کرده ، مولکولهای آب داخل آنرا ۱۰x۲۴۵۰ بار و یا ۱۰x۹۵۰ بار در ثانیه تکان داده و جابجا میکند با ایجاد سایش مولکولی تولید گرما کرده، به طوری که مدت پخت در مایکروویو معمولاً بسیار کوتاه و خیلی کوتاهتر از اجاقهای معمولی است. میزان گرما بستگی به رطوبت، شکل و حجم دارد. به دلیل وجود گرمای غیریکنواخت در برخی غذاها ممکن است سطح غذا گرم شود اما دمای مرکزی آن نزدیک به جوش باشد یا در بعضی غذاها ممکن است نقاطی کاملاً پخته و نقاطی نپخته باقی بماند.
دستگاههای جدید مایکروویو دارای سینی گردان هستند تا اینکه اشعه بطور یکنواخت به تمام سطح ماده غذایی برسد. امواج مایکروویو به عمق ۳ تا ۵ سانتی متری غذا (بر حسب ترکیب ماده غذایی) نفوذ می کند. بنابراین، هنگامی که قطعات کوچک ماده غذایی در معرض امواج مایکروویو قرار می گیرند،تابش کاملاً در آن نفوذ می کند و حرارت در تمام ماده غذایی تولید می گردد و منجر به پخت سریع می گردد. قطعات بزرگتر ماده غذایی آهسته تر می پزند پس قطعات را نسبتاً کوچکتر انتخاب کنید تا پخت یکنواخت داشته باشید. اگر آب در ماده غذایی یکسان پخششده باشد، بهتر و سریعتر پخته می شود.
●سلامت مواد غذایی:
با هر روشی که پخت مواد غذایی را انجام دهیم، قسمتی از مواد مغذی غذا از جمله ویتامین ها از دست می رود روش پخت مایکروویو نیز مانند سایر روشها می باشد فقط زمان پخت کوتاهتر است وقتی قسمتهای غذا ضخیم باشد، انرژی مایکروویو به بخشهای ضخیم تر غذا نفوذ نمی کند وباعث گرم شدن غیریکنواخت غذا می شود. بدین ترتیب در بخش هایی از غذا که به میزان کافی حرارت ندیده اند، میکرو ارگانیسم ها کشته نمی شوند و برای سلامتی می تواند مضرباشد.
●ظروف مورد مصرف:
مهمترین ظروف مورد استفاده در مایکروویو عبارتنداز: ظروف شیشه ای، چینی، سرامیک و ظروف پلاستیکی مقاوم به حرارت. از ظروف فلزی درمایکروویو نباید استفاده کرد.
به دلیل اینکه ظروف فلزی اشعه را منعکس کرده و ازانتقال امواج به مواد غذایی جلوگیری می کند، همچنین شکل و فرم ظروف در فرآیندمایکروویو مؤثر است برای افزایش در پخت مواد غذایی از ظروف بیضی یا دایره ای شکل ومسطح و کم ارتفاع استفاده می شود.
●گرایش به پخت با مایکروفر:
امروزه گرایش به دستگاههای جدید مایکروویو که بسیار شیک و مدرن، همراه با عملکردی عالی و چندکاره می باشند بسیار زیاد شده است به طوری که نیاز به این دستگاه مشابه نیاز به یخچال درآشپزخانه می باشد. ۸۵% خانواده های اروپایی ها برای گرم کردن مواد غذایی یا طبخ کامل غذا از آن مایکروفر استفاده می کنند.
با توسعه تکنولوژی مایکروویو،استفاده از ماکروفر در کشور ما نیز هر روز بیشتر شده و تعداد زیادی از خانواده های ایرانی از آن استفاده می کنند.
●ایمنی در برابر مایکروویو – طریقه استفاده ازآن:
طراحی اجاق های مایکروویو به گونه ای است که امواج در اجاق محبوس شده وتنها زمانی ساطع می شوند که اجاق روشن و درب آن بسته باشد. همه مایکروفرها حداقل دوکلید قفل داخلی دارند که به محض باز شدن درب دستگاه، تولید امواج را متوقف می کند. البته در حین روشن بودن ممکن است مقداری از امواج از اطراف درب نشت کند و معمولاً میزان نشتی کمتر از حد استاندارد نشانه ایمنی است.
امواج کوتاه می تواند ازاطراف اجاق های آسیب دیده و کثیف یا تعمیر شده به بیرون نفوذ کند. بنابراین، مهم است که اجاق در شرایط خوبی نگهداری شود. مصرف کنندگان باید مراقب باشند که درب کاملاً بسته باشد بخشهای ایمنی که در زمان باز بودن درب از تولید امواج کوتاه جلوگیری می کنند، کار خود را به خوبی انجام می دهند. لولای درب باید در وضع مناسبی باشد، درب باید کاملاً بسته شودو سطح داخل اجاق نباید خراب باشد. همچنین خوردگی و زنگ زدگی روی درب یا لولا یا سطح داخلی اجاق مشاهده نشود.
●انرژی مایکروویو وسلامتی:
انرژی مایکروویو می تواند توسط بدن جذب شده و در بافتهایی که در معرض اشعه قرار دادند، تولید گرما کند. اعضایی مانند: چشم و بیضه ها حساسترین نقاط بدن نسبت به اشعه مایکروویو هستند.
●دلایل جذابیت اجاق مایکروویو خانگی:
1- سرعت حرارت دهی بسیار بالا – زمان پخت بسیار کوتاه؛
۲ - تنها غذا گرم شده و محیطاجاق و آشپزخانه گرم نمی شود؛
۳ - در زمان پذیرایی سریع از میهمانان کارکرد عالیدارد؛
۴ - حفظ خصوصیت رنگ، طعم مطلوب در سبزیها به علت زمان کوتاه حرارت دهی؛
۵ - کاهش خطرمسمومیت های غذایی به دلیل اینکه از گرم نگه داشتن غذا به مدتطولانی پرهیز می شود؛
۶ - چند منظوره بودن اجاق مایکروویو خانگی (طبخ غذا، ذوبکردن یخ مواد غذایی منجمد و گرم کردن مواد غذایی)؛
۷- جابجا کردن آسان ظروف طبخغذا به علت اینکه گرم نمی شود و دست را نمی سوزاند؛
۸ - جاسازی ساده و زیبا حتینصب به دیوار آشپزخانه؛
۹- صرفه جویی در وقت و انرژی.
●موارد مصرف مایکروویو:
به هر حال تمام روشهای پخت سابقه هزاروچندهزارساله دارند و عیوب خودرا در طول زمان نشان داده اند. اما روش پخت مایکروویو عمر پنجاه ساله دارد. برای روش پختی که می خواهد عمومی شود ، این زمان برای نشان دادن عیوب آن هنوز کافی نمی باشد. ممکن است بعدها عیوبی در پخت یا مصرف مواد غذایی با این روش پیدا شود. بنابراین، شرط احتیاط آن است که از این روش پخت به طور دائم و همیشگی استفاده نکنیم و بیشتر برای گرم کردن مواد غذایی از آن استفاده شود در ضمن، غذاهای پخته شده درمایکروویو به هیچ وجه رادیواکتیو نیستند.