به گزارش پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در جمع جامعه پزشكي سپاه الغدير استان يزد با اشاره به دو نوع نگاه به جهان هستي و آفرينش اظهار داشت: عده اي معتقدند که اين جهان و انسانها و کرات و کهکشان ها، همه به صورت کاملا اتفاقي و تصادفي به وجود آمده است، اما برخي ديگر از جمله انبياء، معتقدند که اين جهان بر اساس يک تدبير حکيمانه آفريده شده است و در راستاي خاصي نيز جهت داده شده است.
آيت الله مصباح يزدي افزود: اگر پذيرفتيم که اين دنيا بر اساس تدبير است، جاي اين سئوال باقي ميماند که، اين چه تدبيري است که انسانها دائم در حال تحول هستند؟ از طرفي نوع زندگي انسانها دائم در حال تغيير بوده است و لذا سالها در جنگلها و غارها زندگي ميکردند و کم کم به شکل امروزي در آمده اند و از طرف ديگر، در رفتار آنها نيز تحولات زيادي يافت ميشود و گاه در يک لحظه تغيير مسير ميدهند.
عضو جامعه مدرسين جوزه علميه با اشاره به نمونه هايي از صدر اسلام اظهار داشت: همان کساني که به پيامبر (ص)، ايمان آورده و نماز ميخواندند و روزه ميگرفتند، در عرض مدت کوتاهي به گونه اي تغيير مسير دادند که نوه رسول خدا (ص) را به فجيع ترين وضع کشتند؛ در انقلاب اسلامي نيز افرادي بودند که زحمتها کشيده و شکنجهها را تحمل کردند و خدماتي براي انقلاب داشتند، اما به ناگاه عقبگرد کردند. لذا اگر خدا تدبير کرده است، اين تحولات براي چيست؟
وي با بيان اينکه هيچ فيلسوفي نتوانسته پاسخ مناسب و کاملي به سئوال فوق بدهد، اظهار داشت: نهايت سخن فلاسفه اين است که در مجموع؛ عالم داراي خوبيها و بدي هايي است، اما خوبيها بيش از بدي هاست که ارزش وجود داشتن جهان را توجيه ميکند؛ اما دين جواب ديگري دارد.
استاد تفسير قرآن کريم با اشاره به آياتي از قرآن کريم، اختيار را ويژگي انسان دانست و افزود: مختار بودن انسان، کمال قدرت خدا را نشان ميدهد؛ چرا که خداوند موجودي را آفريده که بر خلاف فرشتگان و حيوانات، ميتواند خودش با انتخاب راه صعود يا نزول، مسير سعادت يا شقاوت را طي کند.
وي با اشاره به اينکه خداوند مرگ و زندگي را براي انسانها آفريده و زمينه را براي انتخاب فراهم کرده، تا نيکوکار و بدکار مشخص شوند، اظهار داشت: قرآن، اسم اين سنت را آزمايش و امتحان نهاده است؛ لذا اين دنيا محل امتحان است، بلکه محل امتحانات دائمي است.
آيت الله مصباح يزدي با اشاره به امتحانات فردي و اجتماعي، انقلاب اسلامي را يکي از آزمايشهاي اجتماعي خواند و افزود: در عصر تاريک ستمشاهي، يکي از نوادگان پيامبر (ص) که راه جدش را به خوبي آموخته بود، فرياد برآورد و همگان را آگاه کرد که اين مسيري که ميپيماييم اشتباه است؛ و افرادي که از سخن وي آگاه شدند نيز او را همراهي کرده و حتي حاضر به تحمل شکنجه ها،زندان رفتنها و حتي جان دادن شدند؛ مادراني هم فرزندان خود را با دست خود براي شهادت پروراندند تا تحولي به نام انقلاب اسلامي رقم بخورد.
وي با اشاره به اينکه وجود امتحانات سبب کمال و پيشرفت انسانها ميشود، ادامه داد: در گرو همين امتحانات است که يک نوجوان 13 ساله، کاري ميکند که امام (ره)، او را رهبر خود ميخواند؛ لذا اين امتحانات سبب ميشود تا استعدادها به فعليت برسد.
آيت الله مصباح با بيان اينکه در تاريخ ايران، حادثه اي به عظمت قيام امام (ره) و انقلاب اسلامي نمي شناسم، اظهار داشت: حادثه اي که نه فقط براي مردم ايران، بلکه براي همه کشورهاي منطقه و حتي تمام عالم مؤثر بود، و هنوز نمي توانيم ارزيابي کنيم که امام (ره) چه کرد و يا به تعبير بهتر، خدا به دست امام (ره) چه تحولي را پديد آورد.
وي با اشاره به شروع قيام حضرت امام (ره) ازسال 42 وهمراهي مردم، و سربلند بيرون آمدن آنها در بسياري از امتحانات فردي و اجتماعي، سرگذشت طيب حاج رضايي را يادآور شد و افزود: طيب يکي از همين مردم بود که در هيئت خود از امام (ره) حمايت کرده بود؛ و حتي وقتي از او خواستند تا بگويد از خميني (ره) پول گرفته تا او را آزاد کنند، خود را نوکر سيدالشهدا (ع) ناميد که نبايد دروغ بگويد؛ و اعدام شد اما از امتحان الهي سربلند بيرون آمد.
وي با بيان اينکه همه ما، لحظه به لحظه در معرض امتحانات الهي هستيم، ادامه داد: بايد ببينيم وظيفه ما در هر لحظه چيست، و فرض کنيم اگر خدمت امام زمان (عج) ميرسيديم، امام زمان (عج) از ما چه توقعي داشت.
استاد اخلاق حوزه علميه قم با بيان اينکه هرکس به عذابي مبتلا شود، به خاطر دنباله روي هوي و هوس بوده و هر کس به سعادتي رسد، مرهون اطاعت الهي بوده است، ادامه داد: لذا نبايد به خاطرخوشي دوستان، هم حزبي ها، آشنايان و حتي پدر و مادر، از انجام وظيفه و اطاعت خداوند، غافل شويم؛ چرا که روزي ميآيد که حتي پدر و مادر نيز فرزند خود را رها کرده و به فکر خويشند.
آيت الله مصباح يزدي با اشاره به اينکه هر نعمتي که از خداوند در يافت ميکنيم، در مقابل آن، وظيفه اي نيز داريم، اظهار داشت: امروز بالاترين نعمتي که خداوند به جامعه ايراني داده است، رهبري فرزانه است؛ که ميتوانيد کانديداهاي رياست جمهوري آمريکا را با رهبري انقلاب مقايسه کنيد؛ امروز کانديداهاي بزرگترين کشور دنيا از لحاظ ثروت و علم و صنعت، سخناني را بيان ميکنند که خود امريکاييها نيز از آن خجالت ميکشند، اما رهبري ايران، که از حيث دورانديشي، خيرخواهي، حسن تدبير و صبر کم نظير است، نه تنها خود بسيار ساده زندگي ميکند، بلکه از همان روز اولي که بر سرکار ميآيد، فرزندان خود را از ورود به امور اقتصادي منع ميکند تا جايگاه رهبري پاک بماند و فردا روزي نگويند که بستگان رهبري 8 هزار ميليارد اختلاس کرده اند!
گفتني است اين مراسم در سالن همايشهاي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد.